Pred početak druge proljećne sezone u Premijer ligi BiH u Fudbalskom klubu Krupa su podvukli liniju, kada se sve sabere i oduzme u kanjonu Vrbasa su i te kako zadovoljni. Uoči sutrašnje proljećne premijere protiv sarajevskog Željezničara pred domaćom publikom optimizam provijava u redovima “plavih” iz Krupe na Vrbasu koji su istinsko fudbalsko čudo ne samo u BiH, već i regionu.

-U goste nam stiže jedan od najboljih, možda i najbolji, tim u Premijer ligi BiH i sigurno jedan od najvećih klubova na ovim našim prostorima, kada to kažem mislim na teritoriju nekadašnje Jugoslavije. Svi vrlo dobro znamo ko je i šta Željezničar, kakve ambicije ima. Sarajlije su se dodatno pojačale tokom ove zime i ne treba kriti da kao favoriti dolaze u Krupu na Vrbas. Međutim, nećemo se predati. Igraćemo maksimalno odgovorno i motivisano, a da li će to biti dovoljno da osvojimo bod, ili sva tri, vidjećemo – počeo je priču potpredsedjenik FK Krupa Dragomir Buco Ilić.

Optimisti Ste iako je Željo jedini klub kojeg do sada niste nikada savladali?

-Imamo pravo da se nadamo i vjerujemo. Bez obzira što smo, po slobodnim procjenama, igrački slabiji po kvalitetu nego jesenas, jer smo doživjeli određene promjene u ekipi i sada treba vrijeme da to sve legne na svoje mjesto. Nadamo se da ćemo na ljeto ponovo dostići nivo koji smo imali jesenas. Ne plašimo se Željezničara, isprsićemo se, nadigravati, pa šta bude. Na kraju tradicije postoje i da se sruše.

Kako mislite da ste slabiji u odnosu na jesen?

-Napravili smo dva velika transfera, Irfana Jašarevića u Švedsku i Elvira Koljića u Poljsku, otvorili smo i ta međunarodna vrata, ušli u veliku priču. Ta dva transfera treba da budu naš putokaz za budućnost, jer je to jedini način da preživimo. Okupljanje i afirmacija mladih igrača i njihova prodaja su ivot kluba, samo se tako može opstati. Mi smo i dalje orjentisani na taj način i u narednom periodu još više pažnje ćemo da poklonimo našoj omladinskoj školi koju hoćemo da podignemo na još viši, kvalitetniji i profesionalniji nivo. Takođe, pored Jašarevića i Koljića koji su nam donijeli finansijsku stabilnost jer novac od njihovih transfera želimo da uložimo u progres kluba, pustili smo još dvojicu igrača koji su željeli da se okušaju u drugim sredinama u kojima će imati više novca za egzisteniciju nego što je to u našem klubu koji im je izašao u susret. Riječ je o Zoranu Milutinoviću i Stefanu Bariću. Prema svim igračima je sve redovno i ispoštovano što smo dogovorili, ali nikome nećemo praviti probleme da ode u drugi klub ako smatra da će imati više i da će imati priliku za veći napredak nego kod nas. Naravno, postoje i igrači koji su tu zbog budućnosti Krupe, ali i svojih daljih karijera. Zato smo i potpisali sa šest mladih igrača rođenih 2000. godine profesionalne ugovore i oni su naša budućnost.

Je li teško napraviti međunarodni transfer?

-Treba biti uporan, vjerovati u ono što radite i sve dođe na svoje mjesto. Nismo srljali ni sa jednim igračem, a onda je sve došlo na vrijeme, iskreno kada smo se najmanje nadali. Ova zima je bila za nas pravi pokazatelj da smo na dobrom putu i da treba da nastavimo da koračamo istim pravcem. Jašarević i Koljić su naš najbolji putokaz, ali isto tako igrači preko kojih smo izgradili međunarodni imidž, stekli povjerenje, nove prijatelje, partnere i saradnike. Nama je čast da je jedan mali klub kao što je Krupa dospio na evropsku mapu transfera ove zime i da se za njega čulo na ovakav način. To nije mala stvar! Ugled se teško gradi, a mi smo dobili najbolju potvrdu da smo postali respektabilan, ugledan i poštovan kolektiv.

Kakva je podrška lokalne zajednice i republičkih struktura klubu?

-Minimalna. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi naše društvo i sport. Zato je Fudbalski klub Krupa pokzatelj kako mi zamišljamo borbu sa aktuelnom situacijom i besparicom. Postali smo pozitivan primjer mnogima, koji dolaze, raspituju se, informišu, žele da primjene naš model i sistem funkcionisanja i rada. Jesmo mali, ali smo ponosni i srećni što je to tako i što smo čak i onima koji su stariji od nas, imaju veću istoriju, renome i ugled, uzori.

Koje su ambicije Krupe u proljećnom dijelu sezone?

-Želimo da izborimo plasman u Ligu za prvaka, to je prioritet, naša osnovna ideja. Biće teško jer nas čekaju četiri zaista teške utakmice, poslije Želje gostujemo Borcu, pa čekamo Sarajevo i na kraju idemo u Široki Brijeg. Svaki bod biće dragocjen, a ulaskom u plej-of automatski smo obezbijedili opstanak što je bio ui prioritetan cilj prije početka druge premijerligaške sezone za naš klub. Minule sezone smo bili četvrti na tabeli i samo spletom nesrećnih okolnosti ostali smo, u debitantskom nastupu u eliti BiH, bez plasmana na međunarodnu scenu.

To što se prvenstva tiče, a kakve su ambicije u Kupovima Republike Srpske i BiH?

-Igramo polufinala oba masovnija takmičenja. U polufinalu Kupa Republike Srpske igramo s Leotarom, a protivnika u polufinala Kupa BiH još čekamo. Naša želja je da uđemo u oba finala, hoćemo da osvojimo pehar u Kupu Srpske jer na nedostaje taj eksponat u klupskoj trofejnoj sali. U Kupu BiH biće mnogo teže doći do pobjedničkog pehara, ali trudićemo se. Prvo da preskočimo polufinale…

A Evropa?

-Ne zanosimo se nekim stvarima, čvrsto stojimo na zemlji, svjesni smo svojih mogućnosti. Naravno, od evropskih ambicija ne odustajemo jer smo na putu ka međunarodnoj sceni, ali ne želimo da opterećujemo igrače moranjem i stavljanjem takmičarskog bremena. Unaprijed se ne želimo predati, gradimo klub u svakom segmentu, lagano, korak po korak. Nigdje ne žurimo!

Paralelno sa takmičarskim i organizacionim rezultatima rješavate i infrastrukturni sektor, kako to napreduje?

-Želja nam je da na našem stadionu u Krupi na Vrbasu u dogledno vrijeme zasijaju reflektori. Nadamo se da ćemo ostvariti taj zacrtani cilj uz pomoć Fudbalskog saveza BiH i lokalne zajednice, Grada Banjaluka. Bio bi to veliki rezultat i zalog za budućnost. Sa reflektorima bi zaokružili jednu cjelinu na našem stadionu koji zadovoljava i najstrožije kriterijume UEFA i FIFA. Imamo u planu i izgradnju sjeverne tribine iza gola, a planiramo da adaptiramo i sredimo postojeći teren sa vještačkom travom. Još uvijek nismo donijeli konačnu odluku da li će podloga ponovo biti vještačka, ili ćemo se vratiti na prirodnu.

Do kada ćete tim tempom moći da izdržite, voditi klub nije nimalo jednostavno, ali ni jeftino. Odricanja su velika?

-Za sada nas nosi entuzijazam i ne razmišljamo u kontra pravcu od fudbalskog i stvaranja modernog kluba. Eto mnogi nas porede s Ludogorecom, ali smo još uvijek daleko od šampiona Bugarske. Treba još mnogo rada i posla. Naš klub je nastao na temeljima ljubavi prema Krupi i fudbalu, naša porodična firma “Eko Euro tim” je od početka bila logistička podrška klubu. Ali kada se nešto volji onda ništa nije ni skupo niti teško. Mi smo od početka ovog projekta vjerovali i nismo klonuli duhom, nismo poklekli. I tu smo danas gdje smo.

Ima li ljubormonih?

-Naravno, tako je to u životu. Ali, to je samo još veći i dodatni motiv za nas, da Krupu krupnim koracima predstavimo na velikoj fudbalskoj sceni. Želje se teško mogu ostvariti ako nemate ljubav, entuzijazam, energiju i vjeru. Mi ne gledamo u tuđa dvorišta već isključivo svoje. Svaka pobjeda je naša zasluga, a poraz razlog da analiziramo svoje redove. Na fudbal gledamo kao plemenitu igru, koja traje 90 i nešto više minuta. Pobjede i porazi su njegov sastavni dio.

Hoće li pasti Željezničar u kanjonu Vrbasa?

-Kao što sam rekao na početku razgovora nastojaćemo i trudićemo se, ali Sarajlije su favoriti. Mi treba još mnogo toga da naučimo kroz iskustvo koje stičemo u ovakvim utakmicama kao što je derbi protiv Željezničara na startu proljeća.

Može li Krupa u Evropu?

-Prvo da obezbijedimo plasman u Ligu za prvaka, poslije toga ćemo razgovarati o ostalim stvarima. Eto, drugu godinu zaredom imamo najboljeg trenera u Republici Srpskoj, Slobodana Starčevića, naš kapiten Aleksandar Vukotić je najbolji fudabler našeg entiteta na manifestaciji “Dan fudbala”. Znate, klub koji regrutuje “A” i mlade reprezentativce ima veliki potencijal, a Krupa zna kako se stvaraju reprezentativci! I kako treba da se radi!

Sportski žurnal/Slavko BASARA