Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske, uputio je Ustavnom sudu BiH, apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH.

Neustavnim smatraju način obavještavanja vlasnika nekretnina u procesu zamjene starih zemljišnih knjiga elektronskim katastarskim evidencijama.

Za razliku od Srpske gdje Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove, svakog vlasnika pojedinačno u pisanoj formi obavještava o procesu koji takođe traje, u Federaciji vlasnike obavještavaju uglavnom nedostupnim, javnim oglašavanjem u lokalnim medijima ili u Službenom glasniku.

Od Ustavnog suda, apelanti traže da do konačne odluke, privremenom, onemogući primjenu spornog zakona.

Najnovije “pospremanje” srpske imovine u Federaciji, mjesecima je rađeno uz “glasno” ćutanje. Do raseljenih širom Srpske i izvan granica BiH, federalni službeni glasnici, logično, nisu stizali.

Niti frekvencije lokalnih radio stanica. Niti je raseljenima bilo usputno da “svraćaju” i iščitavaju oglasne ploče opštinskih sudova. A, upravo to su bili jedini federalni “megafoni” o tihom “pospremanju”.

Rokovi – kratkoročni od dva mjeseca ili tri, prolazili su. Referenti knjižili po dostupnim evidencijama, ili sami “presuđivali” ukoliko vlasništvo nad nekretninama, u gruntu i katastru, nije bilo usklađeno. A onda je tiho “pospremanje” ipak, dospjelo u javnost.

Za dio vlasnika u katastarskim opštinama, gdje je proces već okončan, za reakciju je bilo kasno. Slučajne ili namjerne “greške” o vlasništvu, moraće da dokazuju sudskim putem, boreći se sa vjetrenjačama i plaćajući enormne troškove.

Srećniji, čija imovina još nije prošla “reviziju”, reagovali su. Ali uzalud! Federalna geodetska uprava nije odstupila ni za milimetar.

Željko Obradović direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kaže da se sve radi u skladu sa Zakonom o zemljišnoj knjizi.

Zbog toga je Zakon i upućen “na provjeru” Ustavnom sudu! Apelanti tvrde – diskriminatorski je, ne samo za Srbe, već i sve druge raseljene izvan teritorije Federacije. Podsjećaju da isti proces, traje i u Srpskoj. Ali transparento! Јer umjesto Srpske putuju pisana obavještenja do svakog vlasnika nekretnine posebno, ma gdje bio raseljen.

Marko Vidaković, poslanik SNSD-a kaže da oni traže isti tretman.

“Stvaraju se brojne mogućnosti za zloupotrebe ovog zakona. Mi smo takođe tražili od Ustavnog suda da rješavajući po ovom zahtjevu, donese privremenu mjeru, odnosno da onemogući primjenu ovog zakona do okončanja postupka ocjene ustavnosti”, naveo je Vidaković.

Iz Ustavnog suda BiH kratak odgovor. Apelaciju su zaprimili. Razmatraće je na “jednoj od narednih plenarnih sjednica”. Na prvoj, za četvrtak zakazanoj, nisu planirali. A proces registracije traje!

“Smatramo da upravo putem ove zloupotrebe i nejavljanja, nečija imovina bude uknjižena na nekom drugom vlasniku. Tako da je to veliki problem”, istakla je Smiljka Knežević, predsednica Udruženja Krajišnika – Bijeljina.

I prije najnovije registracije nekretnina, “talenti” među katastarskim referentima procjenjivali su. I knjižili kako im volja ili kako ko plati. Za zemljište, u naselju Nedžarići, 14 godina porodica Јošilo obilazi sarajevsko pravosuđe – od opštinskog suda preko Kantonalnog pa do Vrhovnog. I nazad!

Pišu žalbe, tužbe revizije…. Dok “mezimčad” tog istog pravosuđa – “neimari” Efendići, Kasapovići Hore…na njihovoj zemlji grade restorane i sportske terene.

Osim od krive procjene “sveznajućih” referenata u najnovijoj reviziji nekretnina, porodici Јošilo i sličnima, ozbiljno prijeti još jedan diskriminatorski federalni zakon – o stvarnim pravima. I u njemu tzv. institut državine.

Ili ozakonjene otimačine! Naime član 58 propisuje da ukoliko je umjesto stvarnog vlasnika, zemljište “savjesno” koristilo drugo lice deset ili 20 godina, ono stiče pravo na tu nekretninu. Ili u sljedećem članu – u situacijama kada je, poput primjera Јošilo, na tuđem zemljištu već izgrađen objekat, neimar može pravo vlasništva da ostvari i nad zemljištem – dužan je samo da stvarnom vlasniku isplati, najčešće minimalnu vrijednost.

I dok apelanti najavljuju, da će se ozbiljnije pozabaviti i ovim zakonskim rješenjem, za prvobitno o zemljišnim knjigama očekuju hitnu reakciju Ustavnog suda! U suprotnom u toge zaogrnuti, mogli bi da postanu “saigrači” u federalnim igrama sa tuđim tapijama.

RTRS