Najjača politička stranka u Republici Srpskoj – SNSD pokreće razgovore o formiranju patriotskog bloka u Republici Srpskoj, kojeg bi, osim političkih stranaka, trebalo da čine i pojedina udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata, omladinske organizacije i ugledni pojedinici, nezvanično saznaje „EuroBlic“.

Milorad Dodik i Nenad Stevandić

Prema tvrdnjama naših izvora bliskih vrhu SNSD, razgovori oko formiranja patriotskog bloka biće intenzivirani narednih sedmica. Kako navode naši izvori, cilj patriotskog bloka je prvenstveno da bude „odgovor na probosansku politiku Saveza za promene (SzP)“.

– Nakon četiri godine probosanske politike od strane Saveza za promene sazrela je ideja da se okupi širi, patriotski blok, koji će biti više od političkog i kojem će prvenstveni cilj biti očuvanje institucija Republike Srpske i sprečavanje njihove erozije u Sarajevu, a što je protekle četiri godine radio Savez za promene. Svako ko je nacionalno osvešćen i kome je Republika Srpska u srcu i na prvom mestu je dobrodošao u ovaj blok – kaže naš sagovornik iz vrha SNSD.

Informaciju o formiranju patriotskog bloka u RS delimično je potvrdio i sam lider SNSD Milorad Dodik. On je, obelodanjujući svoju kandidaturu za srpskog člana Predsedništva BiH, rekao da će za nju obezbediti širu podršku u Srpskoj.

– Moja pobeda je neupitna i tu neće pomoći ni Savez za promene niti bošnjački glasovi. Sve ankete i naša namera da okupimo desetak političkih partija u okviru ove kandidature i našeg patriotskog bloka za Republiku Srpsku apsolutno su jasni i drugi nemaju šta da traže u tom pogledu. Idemo na pobedu. Ona je definitivno deo mog plana i sve će to potvrditi organi ne samo SNSD, nego i koalicioni partneri i drugi sa kojima razgovaramo. To nisu samo političke partije, već i nevladine organizacije – izjavio je Dodik.

Stevandić pristaje

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić potvrdio je za „EuroBlic“ da će biti deo patriotskog bloka.

– Ujedinjena Srpska se već smatra delom tog bloka i očekujemo da on dobije veliki broj pristalica – rekao je on.

Sateliti

Istovremeno, poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS Nedeljko Glamočak kaže da je činjenica je da se „SNSD i njegovi sateliti u svakoj prilici bave SDS, SzP i probosanskom politikom, što samo pokazuje da su u panici i da se boje SDS i SzP u izbornoj godini“.

– Normalno bi bilo da se predsednik Republike i predsednica Vlade umesto patriotizmom bave životom građana. Da se pitaju zašto ljudi sve teže žive, zašto odlaze odavde, zašto su male penzije, zašto su poskupljenja. Puna usta patriotizma ne mogu nahraniti prazan stomak – rekao je Glamočak.

On tvrdi da je priča o vođenju probosanske politike od strane SzP samo „politička retorika“ vladajućeg bloka u RS.

– Sve četiri godine SzP nije ništa uradio od tzv. izdajničke politike. Radio je samo dobre stvari za građane RS i BiH – istakao je Glamočak.

Okupiti sve stranke

Predsednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković-Rajilić kaže da sve što je u interesu očuvanja Srpske i njenih institucija, bez obzira na to ko ih vodio, ima podršku tog udruženja.

– Ideja je fantastična. Kada se radi o patriotizmu, svom narodu i interesima RS, ne znam da li bi neko bio protiv toga. Mislim da u tom patriotskom bloku treba da budu sve srpske političke stranke, bez obzira na to ko je pozicija, a ko opozicija. Previše je napada iz Federacije na institucije i nevladine organizacije iz RS i ako nismo ujedinjeni, oni su velika opasnost za sve nas – kaže Živković-Rajilićeva.

EuroBlic