Ruski mitropolit volokolamski Ilarion izjavio je da je Srbija u situaciji vještačke konfrontacije između EU i Rusije, prvenstveno zbog politike SAD, te izrazio nadu da će srpski narod napraviti svoj izbor polazeći, prije svega, od svoje istorije i od pravoslavne vjere koja ga je i stvorila.

On je napomenuo da je jedan od uslova Srbiji, ukoliko namjerava da uđe u EU, da se odrekne Kosova i Metohije – svoje istorijske teritorije, na kojoj su srpske svetinje i na kojoj i dalje živi srpski narod.

“Uz to, da bi dobila ulaznicu za EU, Srbija će morati da prihvati zakone koji postoje u EU: da prizna takozvane istopolne zajednice, da ih izjednači sa brakom, da homoseksualnim parovima da pravo na usvajanje djece, a to će biti izdaja ne samo srpskog naroda, već i izdaja pravoslavlja”, rekao je za “Sputnjik” mitropolit Ilarion.

Mitropolit, koji je danas u Beogradu prisustvovao otkrivanju mozaika u kupoli Hrama Svetog Save, događaju koji se poklopio sa proslavom 180 godina od uspostavljanja odnosa između Rusije i Srbije, istakao je da su ruski i srpski narod povezani viševjekovnim vezama koje sežu još od vremena Svetog Save i iz vremena mnogih ruskih vladara koji su štitili srpski narod.

On je naglasio da Zapad u posljednjih 10 godina sprovodi aktivnu podršku islamu, čak i vještačko nametanje islama, i to na tradicionalno hrišćanskim teritorijama, o čemu svjedoči imigraciona politika koja podstiče priliv predstavnika te religiozne tradicije u Evropu, što dovodi do narušavanja ravnoteže uspostavljene tokom vijekova.

Prema njegovim riječima, imigraciona politika koju danas vode pojedine zapadne zemlje predstavlja svojevrsno samoubistvo.

“Doći će vrijeme kada će se, na primjer, Nijemci probuditi u svojoj zemlji i shvatiti da to više nije njihova zemlja. Toj politici se trenutno protive pojedine zemlje EU, kao što su Mađarska, Slovačka i Poljska, ali vrijeme će pokazati koliko će one uspjeti da sačuvaju svoj identitet i da se usprotive toj inicijativi iz Brisela”, dodao je ruski mitropolit.

Izvor: SRNA/RTRS