Penzionisani general-major Vojske Srbije Mitar Kovač ocijenio je da su najave vojnih vježbi NATO-a na Manjači direktna politička poruka Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu i izvjesna spoljna manifestacija pritiska prema narodu.

Kovač smatra da će to u narednim mjesecima i godinama biti stil ponašanja NATO-a prema državama Zapadnog Balkana koje još nisu članice tog saveza.

– Pogotovo ukoliko ubrzano prime Makedoniju, ostaje taj srpski etnički prostor Srbije i Republike Srpske koji se mora staviti pod kontrolu kako bi se nesmetano obezbijedilo zaleđe za dalji nastavak širenja NATO-a prema istoku – rekao je on za Sputnjik.

Podsjetivši da je Ambasada SAD u Sarajevu brzo demantovala najavu da će na Manjači biti korištena municija sa osiromašenim uranijumom, Kovač kaže da su time računali da su smirili situaciju, jer je medijski to bilo u prvom planu, a ne problematičnost održavanja vježbe.

– Taj manevar ukazuje da treba računati na dinamičnu aktivnost NATO-a i na prostoru Republike Srpske naglasio je Kovač.

On je uvjeren da će u narednom periodu biti još najava, ne samo vježbi, već i drugih aktivnosti koje će, kako je naveo, prividno davati medijsku sliku ostvarivanja tješnje saradnje ovih država sa Aliajnsom i da je to prirodna veza
kojoj te države teže.

Prema njegovom mišljenju, NATO-u bi najdraže bilo da Srbi nemaju nikakvu saradnju sa Rusijom ili da imaju samo formalnu.

– To je konstanta koja se ne mijenja s vremenom uprkos činjenici da je Srbija otkako je 2006. godine ušla u program Partnerstvo za mir, učestvovala u oko 150 vježbi zajedno sa NATO-om. Sa Rusijom je, međutim, u posljednjih pet godina organizovano svega 12 vojnih vježbi – rekao je Kovač.

On je ukazao da je za NATO postao problem čim je došlo do povećanja saradnje Srbije sa Rusijom, kada je kroz zajedničke vježbe počeo da se ostvaruje taj neki minimalni nivo saradnje.

– Da postoji zaista iskrena volja od strane NATO-a, pa i EU, da priznaju vojnu neutralnost Srbije, ne bi im smetala ta vojna saradnja, čak bi i sami insistirali da postoji paritet. Dokle god kancelarija ruskog ODKB ne bude otvorena u Ministarstvu odbrane, kao što je pozicionirana kancelarija NATO-a, ne može se govoriti o ravnopravnosti saradnje, niti o suštinskoj vojnoj neutralnosti – zaključio je Kovač.

Portal Dnevnik.ba objavio je 20. februara da bi Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom.

Pozivajući se na službeni dokument Ministarstva odbrane BiH koji je u posjedu tog portala, u tekstu se navodi da je sve dogovoreno na sastanku s general-majorom Јohnom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu.

NATO vježba trebalo bi da bude realizovana kroz dvije faze – prva je teorijska obuka vojnika Oružanih snaga BiH i trajala bi od februara pa do kraja ove godine, a druga gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača, koja bi bila održana 2019.

Avion A-10 sadrži top od 30 milimetara “Vulkan” s municijom, odnosno, nekom vrstom osiromašenog uranijuma, navodi se u tekstu.

Izvor: SRNA/RTRS