Gavrilo Princip, revolucionar i član družine pokreta Mlada Bosna, poznat je cijelom svijetu kao čovjek koji je pokrenuo Prvi svjetski rat izvršivši atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju 28. juna 1914. godine.

Osjećajući dolazak mladog prestolonasljdnika kao prijetnju i provokaciju, među revolucionarima se javila ideja da ubiju Franca Ferdinanda.

Prema prvobitnom planu izabrano je šest atentatora, od kojih četvorica nisu uradili ništa prilikom prvog prolaska carske kolone u Sarajevu.

Tek po povratku kolone Gavrilo Princip je, pucajući iz belgijskog Fabrique Nationale M 1910 poluautomatski pištolj, kalibra 7.65×17mm, koga je navodno dobio od Dragutina Dimitrijevića Apisa, usmrtio prestolonasljednika i njegovu suprugu Sofiju Hotek.

Austrougarskoj vlasti ovo je bio povod da proglasi rat sa Srbijom.

Učesnici atentata su pohapšeni i osuđeni.

Budući da je bio maloljetan kada je izvršio atentat, Gavrilo Princip nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, već su mu dodijelili dvadeset godina robije.

Uoči samog proglasa osude Gavrilo Princip napisao je svoje posljednje pismo koje je uputio roditeljima.
Prenosimo ga u cijelosti:

ZADNjE PISMO GAVRILA PRINCIPA

Poslato iz Sarajeva 25.x 1914.
Za večernju poštu Alfred Makanec
Dragi Roditelji,

Prije svega Vas molim da mi oprostite na velikoj nesreći i žalosti, koju sam Vama nanio. Ja sam inače zdrav, no to ne znači ništa, da li sam bolestan ili mrtav – to mi je potpuno radi mene, svejedno – no meni je jedino žao Vas i cijeloga naroda, zbog nesreće koja ga je snašla. Meni i mojim nesrećnim drugovima već je rasprava svršena, a u četvrtak će nam se proglasiti osuda.

Kakva će biti ne znam, ali bih najvolio da me na smrt osude. Ne mogu Vam pisati o svojim duševnim mukama, no to Vam i ne treba znati. Kako sam rekao- oprostite mi i pomirite se sa tim da mene više nema, a ja Vas volim i ljubim iznad svega srca i duše. Gledajte na svaki način da Nikicu školujete.
Više ništa, nego bezbroj poljubaca Vama i svima koje poznam. Mnogo Vas voli i poštuje Vaš sin

Gavrilo