Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da za Srpsku 1. mart nije, neće i ne može biti praznik, jer je to dan u kojem je cijeli jedan narod, srpski, preglasan, u kojem su napadnuti naši nacionalni simboli poput zastave i najtragičnije – dan kada je ubijen srpski svat i to samo zato što je Srbin.

Dodik je istakao da je ovaj datum izvanredno podsjećanje srpskom narodu šta mu se može desiti ukoliko se Republika Srpska devastira.

“Insistiranje na ovom datumu kao danu nezavisnosti doživljavamo kao jednu u nizu provokacija, u prvom redu bošnjačke političke elite, koja ne pristaje na bilo kakav dogovor o datumima koji bi bili prihvatljvivi za sve, i što je najgore koja insistira da se slavi datum koji je, kasnije će se pokazati, praktično bio okidač za užasan građanski rat koji nam se dogodio”, istakao je Dodik.

Prvog marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen srpski svat Nikola Gardović, otac mladoženje Milana, a ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Mirović, dok su ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile srpsku zastavu.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća i na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH, sproveden 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata.

U dijelovima FBiH i ove godine 1. mart je neradni dan jer se obilježava takozvani dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima, pa tako i o ovom datumu.

U Republici Srpskoj i dijelovima FBiH sa hrvatskom većinom ovaj datum se ne obilježava i radni je dan za sve institucije.

Izvor: Srna/RTRS