Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija razvila novu vrstu naoružanja i da će svi sada slušati šta Moskva ima da kaže.

– Prije izgradnje novog naoružanja niko nas nije slušao, sada će nas slušati – rekao je Putin u obraćanju Federalnoj skupštini.

On je dodao da je Rusija izgradila bespilotne aparate koju su višestruko brži od podmornica i torpeda i da je to “prosto fantastika”.

Rusija je spremna da započne serijsku proizvodnju nove superrakete “RS-28 Sarmat”, koju je NATO već prozvao “satanom 2”, a također i “voza smrti”, odnosno željezničkog raketnog sistem “Barguzin”, rekao je Putin.

– Svi naši interkontinentalni raketni kompleksi mogu da neutrališu protivraketnu odbranu. Čak ni napredni sistemi protivraketne odbrane nisu smetnja za ruske komplekse “Sarmat” – dodao je Putin.

On je precizirao da je “Rusija počela da pravi strateško naoružanje koje uopšte ne koristi balističke putanje” i da je ono neuhvatljivo za protivraketnu odbranu.

– Niko nema takvo oružje. Kada se pojavi, naši momci će napraviti nešto novo – dodao je on.

Rusija pravi novo oružje kao odgovor na raspoređivanje američke protivraketne odbrane na teritoriji drugih država, rekao je Putin.

On je podsjetio da je Vašington istupio iz dogovora o protivraketnoj odbrani i da je Moskva protiv toga.

– U sastavu morske grupe sistema američke protivraketne odbrane ulazi pet krstarica i 30 razarača koji se nalaze u blizini ruskih granica – rekao je Putin.