Skoro dve godine traje borba autističnog mladića Slavka Mrševića i njegove porodice u ostvarivanju jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na obrazovanje, o čemu je pisao i “EuroBlic”.

– Slavko Mršević je postao poznat kada mu je 1. septembra 2016. godine zabranjen pristup srednjoj školi i njegovom 2c razredu u Rudom. Njegovo izbacivanje iz škole zbog autizma rezultiralo je najvećim i najupornijim individualnim protestom protiv segregacije u istoriji naše zemlje – navodi se u opisu videa koji je objavljen na društvenoj mreži “Jutjub” pod nazivom “Pustite me u školu”.

Njegovo uporno svakodnevno dolaženje pred vrata škole, kako bi se sreo sa svojim drugovima i drugaricama na velikom odmoru, pokrenulo je lavinu emocija širom zemlje i regiona.

Učenik Slavko još uvek neumorno dolazi do vrata škole i čeka svoj, sada već 3c razred da izađe na veliki odmor.

– Njegova sudbina i njegova fanatična želja da se vrati u školu daju mu status ikone u našem društvu, a njegovi postupci daju legalitet za širi pokret za ljudska prava – navodi se u tekstu.

Optužnica

optužnici Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo koja je u posedu „EuroBlica“ navodi se da su Branko Papić, kao direktor SŠC Rudo, pedagog Marina Čolaković, te profesori Dragica Stanišić, Marko Andžić, Slađana Milićević, Jelena Despotović, Dragan Paponjak, Dejan Cerović, Blagoje Cerović i Slađana Jaćimović, svesnim kršenjem Zakona o srednjem i usmerenom obrazovanju nesavesno postupali u obavljanju službe.

– Optuženi su mogli biti svesni da usled toga može nastupiti teža povreda prava učenika M.S. sa posebnim potrebama kome je Stručna komisija za procenu potreba i usmeravanja dece i omladine sa smetnjama u razvoju u svom nalazu od novembra 2015. godine predložila nastavak školovanja i maksimalnu podršku psihološko – pedagoške službe – navodi se u optužnici.

Dečak je u srednju školu upisan 2015. godine i u prvom polugodištu je dobijao ocene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocenjen i nije mogao nastaviti školovanje.

– Ministarstvo prosvete i kulture RS zatražilo je kompletnu informaciju o ovom pitanju od rukovodstva SŠC Rudo kako bi se upoznalo sa svim relevantnim podacima u vezi sa ovom situacijom – kratko su ranije za “EuroBlic” naveli iz ministarstva.

Prema informacijama pravnika porodice Mršević 28. februara je održan sastanak u resornom ministarstvu.

– Sve u svemu, ministar je rekao nešto vrlo interesantno, tj. da će on sazvati svoj tim i predstavnike Republičkom pedagoškom zavodu će pozvati na konsultacije i da će oni ubrzo doneti svoju odluku. Rekao je da je interes deteta važniji i od sudova, i od škole i od roditelja. I rekao je da se njegova odluka možda neće sviđati školi ili se možda neće sviđati roditeljima, ali da će on doneti odluku u najboljem interesu deteta – navodi on, a detalje sa sastanka možete da pogledate na njegovom “Fejsbuk” statusu.

Direktor Srednjoškolskog centra u Rudom Tatomir Elez ranije je istakao da je Slavko u školu upisan bez uverenja o zdravstvenim poteškoćama s kojima, dodaje, ne bi mogao pohađati nastavu za stručna zanimanja.

– Nije korektno da se detetu da dvojka ili petica ako ne zna ništa. Nije korektno da se detetu ne da neki skraćeni oblik nastavnog plana, ali to odobrava Ministarstvo – naveo je ranije Elez.

EuroBlic