Brojna delegacija Republike Iran, predvođena šefom diplomatije Mohamedom Džavidom Zarifom, danas u posjeti Sarajevu. Sa domaćinima je dogovorana intenzivnija saradnja u svim oblastima, kao i liberalizacija viznog režima za državljane Irana. Međutim, ni riječi o prijetnji od iranskog prisustva u Sarajevu, koju je pri otvaranju Iranskog kulturnog centra u Banjaluci, izrekao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Brojna iranska delegacija-ministar i saradnici mu, predstavnici poslovne zajednice, novinarske ekipe iz Teherana i okoline, “šetala” se danas Sarajevom-od ministarskih odaja-do onih u Predsjedništvu BiH.

Sa domaćinima razgovarali i dogovarali bolju saradnju. I nikome nisu “smetali”! Naprotiv baš kao i gost ministar Zarif, i njegov domaćin Igor Crnadak, zadovoljstvo nisu krili. Konkretnih dogovora uspješnije saradnje nije bilo, ali biće, obećali su! I bratimljenja ovdašnjih sa iranskim gradovima, već uspostavljenih i onih u najavi!

O iranskim obavještajcima i skrivenim namjerama, Crnadak nije govorio! Za to je zadužen njegov koalicioni i kolega ministar Dragan Mektić, ali samo kada je domaćin umjesto Sarajeva, Banjaluka. Јer Mektić je danas ćutao. A samo prije koju sedmicu kada je u glavnom gradu Srpske otvoren Iranski kulturni centar, govorio je o perfidnim metodama gostiju.

O tome kako pod plašt skriveni, “ostvaruju svoje obavještajne ciljeve”!

“Šta iranci rade u Republici Srpskoj, čija su oni priča. Iranci od 1995. godine su navalili na BiH da nametnu svoj princip islama u BiH i da zavladaju Bosnom i Hercegovinom na svoj način. Koga još može dovesti ovdje koje barabe, odakle, kanibale…”, kaže Dragan Mektić, ministar bezbijednosti BiH.

Zašto ministar koji “obično sve zna” o skrivenim namjerama iranskih obavještajaca nije upozorio svog kolegu Crnatka!?

Ili će to učiniti možda već sutra na nekoj pres konferenciji!? Ili je ipak, svoja “sabrana djela” diferencirao po entitetskoj liniji-pa jedno važi za Banjaluku, a sasvim drugačije za Sarajevo?

RTRS