Bošnjačka strana neće ni pod kojim uslovima odustati od dosadašnjeg načina izbora članova Predsedništva BiH, izjavio je danas lider Stranke demokratske akcije i bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović.

FOTO: PREDSJEDNISTVOBIH.BA / SCREENSHOT

Izetbegović je, naime, rekao da izmene Izbornog zakona u BiH nisu najvažnije pitanje za tu državu nego samo za HDZ BiH.

Lider Bošnja je, kako prenosi HINA, to rekao komentarišući nedavnu izjavu predsednika HDZ BiH i predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića da su izmene Izbornog zakona “pitanje svih pitanja” u BiH.

Za Izetbegovića je to “mantra” koja takvo značenje ima samo za Čovića i njegovu stranku.

– Imamo (izborni) zakon, imamo ustav i po njemu će biti izvršen izbor članova Predsedništva. I onako kako smo upozoreni od Saveta za spoljne poslove EU, nećemo napraviti ni jedan korak u odmicanju od presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“, odnosno od građanskog principa, zato što gospodin Čović smatra da to treba. Dakle nećemo to uraditi – bio je izričit Izetbegović u odbijanju mogućnosti promene načina izbora hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

U HDZ BiH insistiraju na tome tvrdeći da se mora promeniti situacija u kojoj je moguće da Bošnjaci ponovo Hrvatima biraju člana državnog vrha, što se već dogodilo s izborom Željka Komšića koji je bio izabran bošnjačkim glasovima.

Oni stoga predlažu model uspostave posebnih izbornih jedinica unutar Federacije BiH što SDA ali i stranke leve orijentacije kategorično odbacuju.

Izetbegović je kazao da za SDA nije sporno da treba pronaći novi način biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federcaije BiH u skladu sa prsudom Ustavnog suda BiH.

– Što se tiče SDA, prihvatićemo skoro svaki kompromis koji podrazumeva i građanske i levičarske stranke – kazao je Izetbegović i dodao da što se SDA tiče, a to, kaže, znaju i stranci, mi ćemo biti vrlo konstruktivni, ali čekamo i druge da budu konstruktivni.

EuroBlic