Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je će međunarodna zajednica dati šansu predstavnicima parlamentarnih stranaka da se dogovore oko izmena Izbornog zakona BiH do aprila, eventualno do početka maja, nakon čega će, kako je najavio, povećati pritisak, jer neće dozvoliti da se od BiH napravi „slučaj Mostar“.

Upitan zašto „ne preseče“ i bonskim ovlaštenjima nametne izmene Izbornog zakona BiH, a s obzirom da poljuljana parlamentarna većina u izbornoj godini teško može doneti ta zakonska rešenja, Incko ne isključuje tu mogućnost.

– Bosna i Hercegovina želi u Evropsku uniju i bilo bi dobro da je ona u stanju da reši svoje unutrašnje pitanje oko Izbornog zakona. Ne bi bilo dobro da želi tamo da ide, a kod kuće ne može napraviti neki red. To je kontradiktorno. U svakom slučaju, ja trenutno ne nameravam da se uključim sa bonskim ovlaštenjima, ali ona naravno uvek postoje… Znam za Aneks 10, nisam ga zaboravio, samo da znate. Ja sam spreman da učinim puno, ali ono što mislite, ja ću to da učinim na kraju, kada se iscrpe sve mogućnosti – pojasnio je Incko za alfa.avaz.ba.

Dodao je i da se međunarodna zajednica prvenstveno fokusirala na popunjavanje Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, te da eksperti pokušavaju doći do kompromisa.

Valentin Incko i Milorad DodikFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Valentin Incko i Milorad Dodik

Odgovarajući na pitanje kada će se zatvoriti OHR u BiH, on je naglasio da zaista želi kući, ali da mu „neke izjave iz Banjaluke produžuju boravak“.

– Mojoj supruzi bi bilo drago da se vratim. Ja sam najduže ovde (devet godina). Moja žena pati zbog toga, ona jeste pevačica, putuje, ali kada je kod kuće ona je sama. I zbog dece bih voleo da sam kod kuće. Ja mislim da će doći to vreme da ću ja otići – dodao je visoki predstavnik.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju te šta nas očekuje u izbornoj godini kazao je da predstoji politička borba, ali ne oko otvaranja radnih mjesta, izgradnje, poboljšanja situacije u zemlji, nego borba u dokazivanju ko je veći Bošnjak, Srbin ili Hrvat.

– Mislim da su neki deklarativno za Evropski put, možda se plaše pravne države…. Mislim da mladi toliko žele u EU da odlaze iz BiH –  ironično je prokomentarisao.

EuroBlic