Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić zatražio je da Institut za nestala lica BiH prioritetno uzme uzorke 365 posmrtnih ostataka Srba koji su dovezeni iz Sarajeva i zakopani u groblju u Visokom sa muslimanskim vjerskim obilježjima, iako nisu identifikovani.

Mandić je rekao da je od člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikole Perišića zatražio da uzorci što prije budu uzeti.

“Prenio sam Perišiću da u Visokom treba otkopati deset grobnih mjesta po slučajnom uzorku i odnijeti ih u Banjaluku, kako bi bilo provjereno da li se u jednoj grobnici nalaze kosti od samo jednog tijela, a zatim od ICMP-a /Međunarodna komisija za traženje nestalih lica/ zatražiti krvne uzorke”, naveo je Mandić.

On je za istakao da je riječ o 365 tijela nestalih sarajevskih Srba.

“Malo ih je kompletnih i u jednom sanduku ima ostataka i od čak osam tijela. To mi je rekao radnik ICMP-a iz DNK laboratorije u Tuzli. To su posmrtni ostaci Srba koji su se nalazili u kompleksu oko Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Svi imaju DNK nalaze”, kaže Mandić.

Perišić je rekao da je prihvatio Mandićeve zahtjeve i da će narednih dana imati sastanak sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić u vezi sa ratnim zločinima počinjenim nad Srbima.

“Kao prioritet kandidovaćemo pitanja traženja nestalih u Sarajevu na lokalitetima Alipašino polje i Kazani, te reviziju posmrtnih ostataka zakopanih u Visokom. Zahtjevi za ekshumacije podneseni su čak i prije osam godina, a ništa nije urađeno”, naveo je Perišić.

On kaže da vjeruje da će Tužilaštvo odrediti operativnog tužioca koji će se baviti samo ovim poslovima, kako bi bile izbjegnute velike i neopravdane pauze u traženju nestalih.

Neidentifikovani posmrtni ostaci, pronađeni uglavnom na širem području Sarajeva, bez znanja javnosti i porodica nestalih ukopani su u kompleksu groblja u Visokom krajem prošle godine na 163 grobna mjesta.

Izvor: SRNA/RTRS