Britanska policija saopštila je da su bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova ćerka otrovani takozvanim nervnim agensom.

Sergej i Јulija Skripal nađeni su bez svesti u Solzberiju u nedelju, a i dalje su u kritičnom stanju. Slučaj se tretira kao pokušaj ubistva.

Takođe, policajac koji je prvi stigao na mjesto gde su nađeni Skripal i njegova ćerka, sada je u teškom stanju, saopštio je šef antiterorističke policije, koje je preuzela istragu, Mark Rouli.

Nervni agensi su klasa organskih jedinjenja koja sadrže fosfor i koji ometaju mehanizam prenosa poruka do organa. Policija nije ipak saopštila koja je tačno supstanca u korišćena u ovom slučaju.

Poslije pronalaženja dvoje onesvešćenih ljudi britanske vlasti sprovele su akciju dekontaminacije tog mjesta.

Sergej Skripal je 2006. osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6. On je osuđen u Moskvi na 13 godina zatvora i oslobođen je 2013. u američko-ruskoj razmjeni špijuna.

Skripal je poslije hapšenja u Moskvi 2004. priznao da ga je 1995. regrutovala britanska obavještajna služba, kao i da im je davao informacije o ruskim agentima u Evropi, a da je za uzvrat dobio naknadu od 100.000 američkih dolara.

Izvor: Agencije