U Kozarskoj Dubici i Kostajnici proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava. Prvi stepen pripravnosti- stanje redovne odbrane od poplava, još je na snazi u Prijedoru i Novom Gradu. Vodostaj Sane u Prijedoru trenutno stagnira, a zaplavljeno je više od 100 domaćinstava. Una u Novom Gradu i Kostajnici u stalnom je porastu. Njen vodostaj raste i u Kozarskoj Dubici gdje se povećava i vodostaj Save. Zbog izlivanja Јošavke, poplavljen je i dio opštine Јezero.

U prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Brezičani zaplavljeno je više od stotinu objekata, a pod vodom su i velike površine poljoprivrednog zemljišta. Zbog straha od vodene bujice, pojedini Prijedorčani već prenose namještaj na spratove kuća i spasavaju stoku iz poplavljenih pomoćnih objekata.

Prijedor-poplave (Foto: RTRS)

Prijedor-poplave (Foto: RTRS)

Putni pravac od Prijedora prema Bišćanima nije prohodan. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je prvi stepen pripravnosti- stanje redovne odbrane od poplava na području grada. Prijedorskom Vodovodu naloženo je da preduzme mjere pojačanog hlorisanja.

– Straha ne bi trebalo da bude, s obzirom da je situacija pod kontrolom službi i da se radi o poplavi umjerenog intenziteta – kaže Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Prijedor.

U selu Mrakodol kod Kostajnice, rijeka Strigova zaplavila je jedno domaćinstvo. Potok Tavija je u porastu, ali ne prijeti izlivanjem. Una je poplavila poljoprivredno zemljište i nekoliko vikendica, dok je desetak kuća u centru Kostajnice ugroženo i proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava, jer je voda ušla u podrume nekoliko stambenih objekata.

– Preduzeli smo sve mjere, dovezli smo vreće sa pijeskom i vršimo obezbjeđenje objekata koji su najugroženiji – kaže načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo.

Zbog izlivanja Sane u prekidu je putna komunikacija Novi Grad-Šuća, te Blagaj-Vitasovci-Radomirovac. U naselju Vidorija nekoliko je zaplavljenih kuća.

– Vrše se određene pripreme u skladu sa planovima odbrane od poplava i pratimo situaciju, nema razloga za paniku – kaže Ratko Pavić, načelnik Štaba Civilne zaštite Novi Grad.

Novi Grad-poplave (foto: RTRS/Veljko Babić)

Novi Grad-poplave (foto: RTRS/Veljko Babić)

Na području Oštre Luke došlo je do izlivanja rijeke Јapre i rijeke Kozica. Rijeka Sana presjekla je put Oštra Luka-Usorci i most Usorci-Trnava.

Vodostaji Une i Save u Kozarskoj Dubici su u porastu, u poslijepodnevnim časovima proglašene su vanredne mjere zaštite od poplava. Ugroženih objekata nema, ali je zbog bujičnih voda oštećen most na regionalnom putu Kozarska Dubica-Moštanica.

U mjestu Špilja kod Kozarske Dubice, na putnom pravcu za Kostajnicu, Una se izlila na magistralni put i trenutno se saobraća jednom kolovoznom trakom. Mještani su zabrinuti i nadaju se da voda neće ući u kuće.

Mjesto Špilja kod Kozarske Dubice (Foto: RTRS)

Mjesto Špilja kod Kozarske Dubice (Foto: RTRS)

Rijeka Јošavka izlila se iz korita i poplavila centralni dio opštine Јezero. Ugroženi su stambeni objekti i ambulanta. Ako se poplavni talas nastavi, u ovoj lokalnoj zajednici, proglasiće stanje elementarne nepogode.

Drina u Semberiji konstantno opada, a Sava i njene pritoke su u blagom porastu.

RTRS