Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da ohrabruje podatak da je vodostaj Sane u opadanju i da trenutno iznosi 452 centimetra, kao i da vodostaj pada i u Sanskom Mostu.

On je rekao novinarima da je na duž toka rijeke došlo do plavljenja zemljišta i oko stotinu objekata.

“Šteta od nadošle vode i sada postoji, ali ona ni je ni blizu štete koja je nastala u poplavi 2014. godine i mi se nadamo da će se voda vratiti u svoje korito”, rekao je Đaković, koji je danas posjetio područje oko gradskog mosta gdje je sa članovima Štaba za vanredne situacije razmijenio podatke o stanju na terenu i vodostaju rijeke Sane na području grada.

Prema njegovim riječima, ono što je rađeno u odbrani od poplava ovih godina pokazalo se uspješnim jer ovog puta nije došlo do izlivanja vode na svim onim lokalitetima kao što je bilo 2014. godine.

On je dodao da se šteta od poplava može sagledati tek kad se voda povuče u korito.

Šef Odsjeka civilne zaštite Dušan Vranješ kaže da se očekuje dalji blagi pad vodostaja, a budući da je znatan broj objekata pod vodom, ostaju na snazi mjere pripravnosti i prvi stepen redovne odbrane od poplava.

“U toku noći su sve službe spašavanja bile u funkciji, kako praćenja vodostaja, tako i izvršavanje operativnih zadataka koji su se odnosili na angažovanje građevinske mehanizacije u naselju Raškovac s ciljem sprečavanja prodora površinskih voda u kuće”, rekao je Vranješ.

Prijedorski Vodovod saopštio je da je voda kojom ovo preduzeće snabdijeva građane Prijedora ispravna i da se bez bojazni može koristiti za piće.

Zbog izlivanja Une, ali i nadiranja podzemnih voda zaplavljeno je deset kuća u dubičkom naselju Špilja i selu Ševarlije.

Zbog izlivanja Sane i dalje su neprohodni putni pravci Blagaj – Vitasovci, Blagaj – Radomirovac, Blagaj – Dvorna i Urije – Šuća.

Poplave u Prijedoru

Poplave u Prijedoru

Rijeka Sana zaplavila je na području Prijedora oko 100 stambenih objekata u naselju Tukovi i Raškovac, Brezičani i Gomjenica i veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, saopšteno je iz Odsjeka civilne zaštite.
Oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda.

Oštroj Luci nabujala Sana je presjekla putne pravce, Oštra Luka –Usorci, Usorci – Trnava i Marini – Ovanjska.

Oštra Luka - poplave

Oštra Luka – poplave

Vodostaj rijeke Sane jutros je u Prijedoru iznosio 454 centimetara i u stagnaciji je posljednja tri do četiri sata.

Kako saznajemo od nadležnih iz Odsjeka civilne zaštite širom prijedorske regije, ohrabruje podatak da uzvodno od kritičnih tačaka, svi vodostaji stagniraju.

Poplave u Prijedoru

Poplave u Prijedoru
RTRS