Ljetnje ljubavi su nam na dohvat ruke, zato se ovim zimskim ne piše dobro

Kako je vreme toplije i dan traje duže, proleće nije jedino što nam se bliži – već je i raskid trenutnih veza odmah iza ćoška.

Bili su najlepši poznati par, a sada su raskinuli i zaprepastili fanove (FOTO)

Prolećni meseci označavaju početak sezone “skidanja okova”, period kada se veze koje su nastale tokom hladnih meseci polako privode kraju. Ovo je period koji označava kraj za veze koje su nastale tokom zimskih meseci kako bi partneri bili slobodni da tople letnje mesece provedu u neobaveznim aktivnostima sa novim ljudima.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ova pojava je potpuna suprotnost “sezoni vezivanja” kada ljudi masovno ulaze u veze kako bi smanjili dosadu i depresiju koja je karakteristična za hladne zimske dane, piše Independent.

Prema mišljenju psihologa i socijalnog radnika doktorke Danijele Forši, smanjenje dnevne svetlosti tokom zime i povećanje tokom leta ima veze sa povećanjem broja raskida tokom toplije sezone.

– Zbog manje svetla telo proizvodi više melatonina, hormona koji reaguje na mrak i čini nas umornima, a smanjena je proizvodnja serotonina neurotransmitera koji čini da se osećamo srećno i dobro, objasnila je ona.

Foto: Pixabay.com

Ali, kako sada sunce sija duže i mozak proizvodi manje melatonina i više serotonina, čini nam se da smo srećniji i stvara potrebu da budemo u društvu nekog drugog kako bismo proizveli osećaj sigurnosti i sreće.

Iako vam možda preti raskid, nemojte da brinete jer su novi počeci na vidiku. Lepo vreme znači da ćemo više boraviti napolju, imaćemo više prilika da upoznamo nove ljude i više se družimo i bićemo sve u svemu srećniji.

(Telegraf.rs/M.K.)