Federalni mediji ovih dana prenose tekst “Njjuzvika” u kojem je predsjednik Rusije Vladimir Putin optužen da, navodno, uz podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika, osniva paravojne jedinice kako bi destabilizovao Јugoistočnu Evropu.

Autori idu toliko daleko da procjenjuju kako Dodikovo približavavanje Moskvi može prouzrokovati oružani sukob pred opšte izbore. Uz nedostatak dokaza za teške optužbe, tekst se ističe i prikrivanjem autora teksta.
Analiza bi imala potpuno drugačiji domet da je rečeno da su je sačinili bošnjački političari.

Tekst su pisali bošnjački političari Reuf Bajrović i Emir Suljagić, poznati po zalaganju za ukidanje Republike Srpske. Njih dvojica i Ričard Krimer navedeni su kao autori teksta objavljenog na stranici američkog Instituta za međunarodnu politiku. U Njuzviku, koji prenosi dokument sa navodnim dokazima da Moskva u ovom dijelu Evrope želi vidjeti “Ukrajinski scenario”, nema ni slova o Suljagiću i Bajroviću. Ta imena, vjerovatno da bi stvorili privid objektivnosti, prikrivaju i federalni mediji koji su preuzeli analizu.

Zanimljivo, federalni mediji su izostavili dio Bajrovićeve i Suljagićeve analize u kojoj upozoravaju da Republika Srpska, kako kažu, nabavlja ruske protivavionske rakete “igla”. Uz ovu, lako provjerljivu neistinu, prećutali su i radikalane prijedloge.

A, predlažu da NATO, pred izbore, obuči Oružane snage BiH u Brčkom i da Amerika uvede sankcije većini funkcionera Republike Srpske. Predstavnik Srpske u Americi Obrad Kesić podsjeća da su slične aktivnosti, u januaru, sprovodili lobisti nenaklonjeni Donaldu Trampu.

– Da se kaže da je njegova spoljna politika loša. Reći će da Rusi dominiraju Balkanom i da je jedini način da se to riješi vraćanje agresivnije spoljne politike kakvu su provodile administracije od Klintona do Obame – kaže Kesić.

Stručnjak za komunikacije, profesor Milovan Milutinović i ovaj tekst posmatra u kontekstu decenijama primjenjivane šeme protiv Rusa, Srba i ostalih naroda koji se protive ideologiji NATO-a.

– Radi se o klasičnoj propagandno-psihološkoj operaciji kakvu izvode zapadne zemlje i članice NATO-a kad žele da sruše političko-pravni poredak neke zemlje i mijenjaju demokratski izabrane vlasti – napominje Milutinović.

Pojedini federalni portali pišu da Reuf Bajrović, nekadašnji stranački kolega Zlatka Lagumdžije i Željka Komšića, lobističku snagu crpi iz uticaja supruge Ivane.

Ona, kako navode, presudno utiče na raspodjelu milionskih donacija Organizacije NED, koja finansira nevladin sektor u Јugoistočnoj Evropi.

RTRS