Sjednica Doma naroda, o izmjenama Izbornog zakona, prekinuta je na zahtjev Fahrudina Radončića, jer se morao pojaviti u Sudu BiH. Za sutra najavljeni nastavak idalje je neizvjestan, jer hrvatski delegati neće doći. Član Kolegijuma Bariša Čolak ne isključuje mogućnost da je predsjedavaći Doma Ognjen Tadić prekinuo sjednicu zbog kalkulicija o broju delegata koji bi podržali, odnosno – bili protiv izmjena Izbornog zakona.

S nestrpljenjem se iščekivalo glasanje u Domu naroda o izmjenama Izbornog zakona BiH koje predviđaju skeniranje glasačkih listića i uvođenje video-nadzora na biračkim mjestima. Spekulisalo se da je osam delagata za, a sedam protiv. Uslijedile su rasprave, replike, pauze, a Fahrudinu Radončiću se žurilo na Sud. Njegovim odlaskom Zakon bi ostao bez većinske podrške.

Nebojša Radmanović, delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH, kaže da je tačno da su postojale spekulacije oko Izbornog zakona iako ne misli da je ovako trebalo postupiti.

Predsjedavjući Doma Ognjen Tadić, uz podršku prvog zamjenika Safeta Softića, preglasao je trećeg člana Kolegijuma Barišu Čolaka i uvažio zahtjev da se sjednica odgodi zbog Radončićevih obaveza u Sudu BiH. Čolak kaže da je Tadić odbio zahtjev za 10-minutnom pauzom kako bi se konsultovao sa kolegama u Klubu Hrvata.

Ognjen Tadić nije htio da objašnjava svoju odluku da prekine sjednicu na zahtjev jednog delegata. Nebojša Radmanović kaže da je takav potez poremetio odnose u Klubu Srba, do sada brižljivo njegovane s obzirom na to da su delegati iz različitih političkih partija.

“Upitno je da li je to u skladu sa Poslovnikom i da li je Tadić imao pravo da se ovako ponaša, da na zahtjev jednog poslanika prolongira sjednicu i to za vrijeme koje odgovora ovome koji to traži…Tako nešto do sada nikada nije bilo”, rekao je Radmanović.

Izmjene Izbornog zakona BiH su zajednički prijedlog SDP-a, SBB-a i DF-a i ranije su dobile podršku u Predstavničkom domu. Protiv su bili poslanici SNSD-a i HDZ-a BiH jer nisu imali mišljenje CIK, objašnjenje kojim novcem će se nabaviti skeneri, video kamere. Sumnjaju da se uvođenjem novih tehnologija na dan izbora i kada se trebaju prebrojati glasovi želi napraviti haos.

Čolak ističe da oni u ovom trenutku žele izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile legitimno predstavljanje naroda.

Kako saznajemo, popodne je održana sjednica Kolegijuma Doma naroda na kojoj su članovi upoznati da većina hrvatskih delegata sutra neće prisustvovati sjednici, što praktično znači da je neće ni biti.

RTRS