Svjedok tužilaštva Danijel Kuzmić danas je ćutao sve vrijeme na suđenju u Banjaluci i nije odgovarao na pitanja tužioca o saučesništvu u oružanoj pljački 617.000 maraka za koju se terete bivši specijalci MUP RS.

Kuzmić je ćutao i nakon što je u više navrata upozoren od sudije Olge Pantić da će biti novčano kažnjen, što je na kraju i učinjeno, pa će svjedok tužilaštva morati platiti 3.000 maraka u narednih mjesec dana.

Nakon upornog ćutanja, republički javni tužilac Živana Bajić je pročitala dio iskaza koji je Kuzmić dao tokom istrage, a u kojem je detaljno naveo kako ga je uoči oružane pljačke angažovao bivši specijalac i optuženi Aleksandar Popović, te da je za svoju ulogu, odnosno javljanje kada kreće konvoj s novcem “Sektor sekjuritija”, isplaćen sa 30.000 evra.

Ovakav način ispitivanja svjedoka zapalio je sudnicu, pa je odbrana optuženih prigovorila istakavši da to nije u skladu sa zakonom.

Za oružanu pljačku 617.000 maraka izvršenu na autoputu Banjaluka – Gradiška u septembru 2015. godine optuženi su bivši specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te civil Oleg Banda.

Oni su nakon prvostepenog postupka bili osuđeni na ukupno 42 godine robije, ali je Vrhovni sud RS u februaru ove godine ukinuo presudu i vratio suđenje na početak.

Nijemi svjedok Kuzmić je u međuvremenu, nakon priznanja krivice, osuđen na tri godine zatvora, a iako je tokom prvog suđenja svjedočio “normalno”, nakon ukidanja presude odlučio je da promijeni ploču i zanijemi na sva pitanja tužioca.

Advokati

Odbrana optuženih istakla je da ne zna zašto Kuzmić ćuti, te da je to trebao utvrditi sud.

– Mi ne znamo da li Kuzmić ćuti jer ima određenih problema ili je procesno nesposoban. Znam da moji branjenici nisu razlog zbog kojeg ćuti, a prave razloge trebao je utvrditi sud – izjavila je advokat Jadranka Ivanović.

Ona je ujedno prigovorila načinu na koji je tužilaštvo umjesto svedočenja iskoristilo izjavu koju je Kuzmić dao tokom istrage.

EuroBlic