Hiljade Katalonaca okupilo se danas na protestima u centru Barselone protiv hapšenja bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona u Njemačkoj. Tokom protesta došlo je do sukoba demonstanata i policije.

Sličan protest održan je u sjevernom gradu Žironi, čiji je Pudždemon bio gradonačelnik prije nego što je postao predsjednik Katalonije 2016. godine.

Foto: EPA-EFE/Marta Perez

Nakon hapšenja Pudždemona, protivnici i pristalice otcjepljenja Katalonije od Španije organizuju danas odvojene skupove u Barseloni.

Separatističke stranke Katalonska nacionalna asambleja (ANC) i radikalno ljevičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pozvali su svoje pristalice da izađu na ulicu i pruže podršku Pudždemonu.

CUP je, takođe, ranije pozvala svoje pristalice na građansku neposlušnost, najavljujući, kako su naveli, “katalonsko proljeće”.

Pudžemonova stranka “Zajedno za Kataloniju” je, međutim, preko tvitera, pozvala na smirenost, porukom: “Ne nasjedajmo na provokacije”.

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Na smirenost je pozvala i separatistička Katalonska evropska demokratska partija.

– Pozivamo na smirenost i razum. Ljudi koji žele da izađu na ulice, treba to da učine, ali uvikek na miran način – izjavila je portparol te stranke.

S druge stranke, u Barseloni su na okupljanje pozvali i pristalice španskog jedinstva, ispred kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju.

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonija Karles Pudždemon pritvoren je danas na teritoriji Njemačke po međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti.

Pudždemon je uhapšen pri povratku iz Finske u Belgiju, u koju je pobjegao nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost u oktobru prošle godine.

EuroBlic