Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač demantovao je navode o postojanju paravojnih formacija u Srpskoj, naglašavajući da se te priče plasiraju kako bi se destabilisalo funkcionisanje Srpske. Gostujući u emisiji “Otvoreno rečeno” Radija Republike Srpkse Lukač je rekao da je MUP Srpske jedina legalna vojna formacija na tlu Srpske, koja neće dozvoliti eventualno formiranje bilo kakvih paravojnih formacija.

Govoreći o opremanju policije, ministar je naglasio da MUP Srpske ima pravo da, zarad bezbjednosti, nabavi novo naoružanje i da se cijela procedura provodi u skladu sa zakonom.

Osim nabavke novog naoružanja za potrebe policije Srpske, MUP je dobio nove uniforme, američkog proizvođača. Resorni ministar je ponovio da je opremanje policije Srpske ključno kako bi se očuvala sigurnost građana i spriječili bilo kakvi oblici nasilja ili teroristički napadi. Dodao je da je nova oprema jeftinija od prethodne za 600.000 KM.

Lukač je rekao da je obuka u kontinuitetu važna za svakog policajca i MUP Srpske, te da će s tim u vezi, na Dan policije 4. aprila biti otvoren i Centar za obuku u zalužanima kod Banjaluke.

Govoreći o nabavci radara, Lukač je rekao da MUP Srpske od toga nije odustao i da će u dogledno vrijeme, bez obzira što je sada stopiran taj projekat, izvršiti nabavku radara, odnosno kamera, i to s jednim ciljem- da se sačuvaju životi na putevima Srpske.

RTRS