Grupa državljana Srbije i Bosne i Hercegovine je, početkom marta, pred Visokim sudom u Londonu najavila zvanično podnošenje tužbe protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog svešteniče pedofilije u toj vjerskoj instituciji.

U ovo slučaju riječ je o državljanima ovih zemalja koji su bili izloženi pedofiliji, a u toku je period u kojem tužena strana treba dati svoj odgovor.

Ukoliko londonsko pravosuđe prihvati ovaj slučaj, podnosioci zahtjeva bili bi korak bliži, kako navode, pravdi koju godinama unazad nisu uspjeli da dobiju pred domaćim sudovima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za sada su tri osobe imenom i prezimenom stale iza najave tužbe, kaže za RSE advokat Mladen Kesar, ispred advokatske kancelarije koja zastupa ovu grupu. Kesar dodaje da slučajevi koje podnose tužioci izvan britanskog područja vrlo često bivaju prihvaćeni na britanskim sudovima, ukoliko se pokaže veza sa Velikom Britanijom.

– U ovom slučaju to bi bio ogranak SPC u Velikoj Britaniji koji je dio Britansko-skandinavske eparhije. Po Ustavu SPC, sve eparhije su pod direktnom upravom Patrijaršije i najviših organa Srpske pravoslavne crkve. Dakle, jedna i nedjeljiva crkva. Sud će naravno razmotriti i druge stvari kao što su efikasnost pravne zaštite u matičnoj zemlji, dostupnost i kvalitet besplatne pravne pomoći, zakonske odredbe vezane za zastarjelost, korupciju i neadekvatan pristup pravosuđa – objašnjava Kesar.

Osim tri tužioca, još nekolicina drugih ljudi koji tvrde da su žrtve pedofilije u SPC su se javili kancelariji Mladena Kesara, stacioniranoj u Velikoj Britaniji, a podaci o njihovim slučajevima se još uvijek prikupljaju.

Među trojicom tužilaca je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon koji je prije nekoliko godina javno optužio danas penzionisanog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dječake.

Uprkos Jovanovićevom svjedočenju u brojnim medijima, ali i pred Sinodom Srpske pravoslavne crkve, kao i inkriminišućim video snimcima Kačavende sa jednim mladićem koji su procurili u javnost (a o čijoj autentičnosti se policija nije izjašnjavala javno), crkveni velikodnostojnik nije krivično odgovarao, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, zdravstvenih razloga.

– Prije nego što smo otišli u London, mi smo ovdje angažovali pravnike i vještake koji su vještačili cijeli slučaj i koji su dali jasne dokaze da u ovakvoj atmosferi u Srbiji ne možemo očekivati da se nešto riješi, uprkos svim dokazima koji postoje – kaže Jovanović.

On dodaje da je o najavi tužbe protiv SPC obavijestio i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i premijerku Anu Brnabić, te da im je dostavio svu prateću dokumentaciju.

EuroBlic