U pozitivan ishod koalicionih dogovora, koji su u petak zaključeni Sporazumom o međusobnoj koalicionoj saradnji, nije trebalo sumnjati, smatra predsjednik DNS-a Marko Pavić. SNSD, DNS i SP su koalicija koja dobro funkcioniše već dvije decenije i konačnim sporazumom zadovoljne su sve tri stranke, napomenuo je Pavić.

– Mi smo svi na sastanku iznijeli svoje stavove i konstatovali šta je to najbolje za uspjeh Koalicije. Dogovorili smo da kandidatima SNSD-a pripadnu funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH – napomenuo je Pavić.

Prema sporazumu, DNS bi nakon izbora mogao birati između pozicija predsjednika Vlade, predsjednika Savjeta ministara ili predsjednika Narodne skupštine RS. O imenima funkcionera je rano govoriti, smatra Pavić.

– Nije samo podjela funkcija bila predmet Sporazuma. Mi smo njime utvrdili i osnovne principe rada, a to su očuvanje Republike Srpske i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da ekonomija i zapošljavanje, na čemu DNS posebno insistira, treba da se stave ispred svih drugih pitanja – napominje Pavić.

Po njegovom mišljenju, predizborna kampanja počela je prerano, a retorika koja se koristi u njoj pretjerano je oštra. Takvom načinu komunikacije DNS neće pribjegavati. U Koaliciji i dalje ima otvorenih pitanja, poput privatizacije RŽR „Ljubija“. Skidanje sa liste strateških preduzeća nije najbolja odluka, ali i tu postoji prostor da se dođe do kvalitetnog rješenja, smatra Pavić, a to je da ljubijska rudišta preuzme neko ko može garantovati budućnost ove industrije.

– Važno je napomenuti da se DNS ne zalaže za prodaju određenom preduzeću. Mi smo za to da se RŽR „Ljubija“ proda kredibilnoj firmi koja se bavi rudarenjem, koja ima hiljade zaposlenih i desetine miliona ukupnih prihoda. Ukratko, koja može da garantuje da će nastaviti sa radom  – kaže Pavić, dodajući da je u IRB-u u toku izrada plana prodaje koji bi išao na ruku interesima Prijedora i zaposlenih u rudarstvu.

Z. Jelić/KV