Kako mediji iz regiona pišu o ovoj organizaciji i s kim ih sve povezuju, pročitajte u narednim redovima

Momci iz grupe “Srbska čast” su dospeli u žižu interesovanja nakon proslave Dana Republike Srpske 9. januara. Nakon toga su mediji u regionu počeli da pišu o njima i da prate njihove aktivnosti. Fotografije koje ovi momci objavjuju na društvenim mrežama su privukle veliku pažnju. O njima su sada pisali i hrvatski mediji, a evo kako oni vide ovu grupu ali i političare sa kojima su se ovi momci sretali. U svojim tekstovima se nisu suzdržavali da ih predstave kao veliku opasnost po čitav region.

Ističu da je ova organizacija osnovana u Nišu, ali i da ima sedište u Republici Srpskoj. Prema njihovim rečima, neki zvaničnici su ove momke okarakterisali kao paravojnu organizaciju, dok drugi ističu da se oni bave humanitarnim radom.

“Srbska čast” je prema njihovom mišljenju pojam iza kojeg se skrivaju ljudi sa maskama na glavama, često u maskirnim uniformama s automatskim oružjem u rukama. To je pojam kojim su označene brojne njihove fotografije iz teretane i vojne obuke.

Kako piše Žurnal, iza tog pojma nalaze se i fotografije gde se vidi  kako borave u Moskvi i još mnogo toga. Neke novije fotografije uglavnom su nastale u Banjaluci, a daleko najimpresivnija je nastala 12. decembra 2017. u dvorani Narodne skupštine Republike Srpske, piše Express.

U prvom redu su sedili Igor Bilbija iz Prijedora i Bojan Stojković iz Niša, vođe “Srbske časti”. Igor Bilbija je poznat po čestom učestvovanju u crnoj hronici. Hrvatski mediji pišu da je hapšen zbog prostitucije, prevare i organizovanog kriminala.

Bojan Stojković iz Niša poznat je kao “najsnažniji Srbin”, ali nosi i odlikovanje koje mu je dao ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin. Zajedno s kolegama iz “Srpske časti” prošao je prošao je obuku u kampu 63. padobranske brigade u Nišu što je ovekovečio i prigodnom fotografijom, pišu hrvatski mediji.

“NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA, JAČI SMO OD SUDBINE”

Tokom 2007. godine boravio je u kasarni “Ševatske Livade” u Preševu. Deo obuke je, prema pisanju hrvatskog Žurnala, zahvaljujući vezama sa ruskim veteranima okupljenih oko udruženja “Naslednici pobede”, prošao u Moskvi.

– Za takvog predsednika vredi umreti – napisao je Stojković na svom Instagram profilu ispod fotografije Vladimira Putina.

Ispod fotografije sa Miloradom Dodikom napisao je: “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”. Iste stihove zapevao je Milorad Dodik 2016. godine na skupu organizovanom kao protest protiv opozicije koja je zahtevala njegovu smenu. Članovi “Srbske časti” bili su zaduženi za Dodikovu sigurnost, naglašavaju hrvatski mediji.

Od tada, oni su česti gosti Banjaluke pogotovo kada predsednik Republike Srpske iznosi ili sprovodi svoje separatističke ideje, pišu hrvatski mediji. Njihove pojačane aktivnosti u BiH došle su i na radar bezbednosnih službi.

– “Srbska čast” i omladina Veterana RS Powers održali su sastanak u Narodnoj Skupštini RS na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od ova dva udruženja, koji će učestvovati u svečanom postrojavanju i maršu povodom 9. januara, Dana Republike Srpske – piše u dokumentima bezbednostnih agencija koje još navode da se na sastanku “razgovaralo i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude ometala rad vlasti“, ističu hrvatski mediji.

Prema istim izvorima, parlamentarni prostor za aktivnosti “Srpske časti” osigurao je Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

– Predsednik “Srbske časti” iz Republike Srpske Igor Bilbija zapošljava ljude iz kriminalnog miljea koji će biti okosnica buduće paravojne jedinice, dok je omladinska organizacija Power baza za regrutovanje – stoji dokumentu bezbednosnih agencija BiH, pišu hrvatski mediji.

Milorad Dodik je u januaru odbacio navode kako se u tome entitetu uz podršku Moskve uspostavlja paravojna formacija koju čine pripadnici udruženja “Srbska čast” koja bi bila u funkciji aktuelnih vlasti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), prenosi 24sata.hr.

Međutim, Žurnalove informacije potvrdio je ministar odbrane BiH Dragan Mektić, koji je član Srpske demokratske stranke (SDS).

– Raspolažemo tim informacijama već duže vreme. Prikupili smo dosta informacija vezano za to – rekao je Mektić i dodao kako ne može iznositi u javnost operativne detalje, pišu hrvatski mediji.

“PARAVOJNA FORMACIJA”

BH analitičar Nedžad Ahatović upravo tim povodom je podsetio na činjenice da čak i specijalci RS-a sprovode deo obuke na poligonima u Rusiji i da je uobičajno da ruski instruktori s iskustvom ratovanja po Ukrajini dolaze u Srbiju i BiH gde sprovode obuku.

U tekstu hrvatskog Žurnala se navodi da je organizacija “Srbska čast” povezana sa “Noćnim vukovima”, ruskim udruženjem bajkera bliskim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koje je na crnoj listi SAD zbog terorističkih akcija u Ukrajini.

Još se navodi da je predsednik RS Milorad Dodik odlikovao “Noćne vukove”, dok su ruski veterani odlikovali “Srbsku čast”.

Na jednoj od brojnih objavljenih fotografija, na kojima poziraju u maskirnim uniformama, s njima u društvu nalazi se i čuvar logora Keraterm i haški osuđenik Damir Došen, navodi se u hrvatskom tekstu.

Tokom 2015. godine, u Nišu je predsednik “Srbske časti” Bojan Stojković primio delegaciju “Naslednika pobede”, koju je predvodio general iz Moskve Valerij Vječeslavovič Kaljakin. Sastanku je prisustvovao i predsednik Udruženja veterana iz RS Duško Vukotić koji je, ujedno, i predsednik “Naslednika pobede” za Republiku Srpsku, prenose hrvatski mediji.

Iste godine objavljene su fotografije na kojima članovi ovog udruženja poziraju sa Kozacima, među kojima je i Nikolaj Djakonov. Ovaj vođa Kozaka bio je jedan od organizatora proruskih paravojnih akcija na Krimu, a pred izbore 2014. godine sa još 130 Kozaka boravio je u Banjaluci, ističe se u hrvatskom tekstu.

(Telegraf.rs)