Francuski selektor na vodstvu „trikolora” 3:0 u sudaru sa kadetima BiH hvatao se za glava pitajući ko stoji na golu Bosne. Ostalo je 3:0, a moglo je biti i 8,9… lopti u mreži. A, taj mali zove se Luka Kačavenda i najzaslužniji je za plasman Bosne i Hercegovine na kadetsko evropsko prvenstvo, koje će se održati polovinom maja u Engleskoj!

Nakon Francuske slijedile su pobjede nad domaćinom Austrijom, potom i Danskom, a rođeni prijedorčanin je činio čuda na golu. Međutim, ostao je smiren, čvrsto na zemlji, kakav je bio i na golu „zeleno-crnih” iz grada na Sani, a sada i novosadske Vojvodine. Tako se postaje šampion….

– Kada branite protiv fudbalera koji dolaze iz Francuske ili Danske, svaki minut na golu je dragocjen kao velika škola. Uspio sam protiv Danske da skinem nekoliko šuteva. i srećan sam što sam pomogao ekipi da dođe do velike pobjede. Ovo je prije svega pobjeda kolektiva, ¡pokazali smo da ova država kada se drži zajedno, može mnogo toga i sa najvećima – kaže momak rođen u oktobru 2001. godine u intervju za naš portal.

Da li si svjestan da ćes biti učesnik Evropskog prvenstva u Engleskoj?

-Polako postajem svjestan šta smo moji saigrači i ja uradili, sigurno najveći uspjeh u karijerama svih nas, kao što volim da kažem ostvarenje dječačkog sna! Utisci se polako sli ježu i okrećem se pripremama za šampionat.

Kako vidiš šanse BiH na toj smotri?

Moram da kažem da je Evropsko prvenstvo nešto najkvalitetnije u našem uzrastu, da tu nema slabih protivnika, međutim isto tako ekipa smo koja želi da se nadmeće sa svima, koja ima dobru herniju i dobar kolektiv, karakter… tako da ako budemo pravi i na našem nivou sigurno imamo šanse za određeni rezultat Koliko? Vidjećemo, pred nama je, ali znam da nećemo otići kao turisti, daleko od toga.

Jesi li mogao „ostati živ” od poziva iz BiH, Republike Srpske, prije svega rodnog Prijedora?

Bilo je zaista dosta poziva, dosta čestitki, što me jako raduje da su ljudi prepoznali o kakvom se uspjehu radi. Svi su čestitali i hvala svima mnogo! Na sve sam stigao da odgovorim, slate su to muke, ha ha ha….

Kako ide u Vojvodini, da li si zadovoljan?

-Prezadovoljan sam do sada urađenim! Sve ide kako treba, uslovi za rad su odlični, sve je podređeno fudbalu, i sve se nalazi u krugu od 50 metara, tako da ne moram da putujem, sve je tu, hrana, smještaj, tereni….Školujem se takođe ovdje, što je isto jako važno. Novi Sad i Vojvodina sa SC.Vujadin Boškov” pružaju vrhunske uslove za razvoj mladog igrača, pa i nečudi da je baš iz ovog kluba veliki broj igrača danas na velikoj evropskoj pozornici.

Postoji li šansa da uskoro debituješ za prvi tim Lala”?

-Naravno da je to cilj! Ali samo polako uz vrijedan rad i zalaganje nadam se da ću doći i do tog momenta da stanem na gol velikog kluba kakav je Vojvodina.

Stajao si na golu kadeta Rudar Prijedora, sada si u Vojvodini, možeš li porediti fudbal u Srbiji i Srpskoj ?

-Postoji razlika, konkretno u kadetskoj ligi, gdje svako svakog može dobiti, imate nezgodna gostovanja, igra se lijepo i teži se na pas igri, rijetko koja ekipa će da preskače igru, ima razlike sigurno. Naravno na stranu kvaliteta u Srbiji.

Kako provodiš vrijeme u Novom Sadu. kad nisi uz loptu?

– Najvišega provodim uživajući u ljepotama Novog Sada,koji je prelijep grad! Tvrđava, Kej, centar grada….zaista se teško odlučiti, iako nemam puno slobodnog vremena, treninzi, utakmice, putovanja, škola, rado sam u gradu koji sam zaista zavolio.

Za koga ćes navijati na Mundijalu u Rusiji?

-Nemam nekog favorita, uživam da gledam Svjetsko prvenstvo, jer se čeka četiri godine, tako da navijam za što više golova i lijep fudbal, i naravno poneku dobru golmansku intervenciju, jer i bez tog segmenta fudbal nije na najvišem nivou.

KUKOLJ: BIĆE TOP GOLMAN!

Čovjek koji je otkrio kvalitete Luke Kačavende jeste Bane Kukolj, banjalučanin koji šparta po terenima tražeći talente poput Luke i mnogih dugih….

-Luka je prije svega vaspitan momak, pa tek onda fudbaler! Mnoge komponente treba da se slože da bi igrač uspio, a on je blizu toga, iako je tek zakoračio na veliku scenu. Kačavenda ima kvalitete da bude top golman, na njemu je da se i dalje dokazuje, radi i da bude strpljiv, kada dočeka svoju priliku na pravi način da je zgrabi objeručke – ističe Kukolj.

Pravdabl