Srčani udar i zastoj srca su dva potpuno različita stanja koja mnogi ne razlikuju. Pročitajte koja je glavna razlika između njih i saznajte osnovne simptome.

1. Šta je srčani udar, a šta srčani zastoj

Srčani udar je stanje suženja protoka krvi do srčanih mišića. Suženje izazivaju blokirane arterije i ono se obično povezuje sa nezdravim životnim stilom i starijim ljudima.

Srčani zastoj je potpuno različito stanje i dešava se i u mlađem i u starijem životnom dobu, kada srce uđe u opasan ritam i nije u mogućnosti da pumpa krv u tijelu.

2. Kako se manifestira udar, a kako zastoj

U toku srčanog zastoja srce prestaje raditi i ne može pumpati krv u druge organe. Osoba koja ne primi medicinsku pomoć može umrijeti u roku od nekoliko minuta.

Kod srčanog udara srce i dalje kuca, a pošto je krv blokirana da prodre u srce ono ostaje bez krvi bogate kisikom. Tada srčano tkivo počinje umirati. Što se duže srce ne liječi to je veća šteta po njega.

3. Koji su simptomi

Simptomi srčanog udara su bol u grudima, vilici, ruci, nedostatak zraka, hladan znoj. Kod žena simptomi mogu biti malo drugačiji, što uključuje bol u leđima, mučninu, vrtoglavicu i malaksalost. Simptomi mogu trajati satima, danima, a nekada čak i nedjeljama prije srčanog udara.

S druge strane, srčani zastoj se dešava odjednom, a njegovi glavni simptomi su gubljenje svijesti i nedostatak pulsa. Ako nije dovoljno kasno, osoba se vraća u život uz pomoć defibrilatora. Dok ne stigne hitna pomoć, treba pokušati i prvu pomoć, tačnije ručno oživljavanje.

Avaz