Nekima više seksa nije problem, nekima jeste. Nov termin koji se “uvukao” u praksu jeste hiperseksualizam. Riječ je o nekadašnjoj nimfomaniji, koja je sada dobila nov naziv.

Hiperseksualizam nema za cilj da imate fantastičan seks, već da imate što više seksa. Često može da izazove emotivne, ali i psihičke i fizičke povrede. Stručnjaci smatraju da je u pitanju zavisnost slična onoj od alkohola ili droge.

Ipak, dr Anand Patel, specijalista za seksualne disfunkcije, kaže za portal “Metro” da je trenutno velika debata da li je ovo stanje bolest ili samo slika određenog ponašanja.

– Studije su pokazale da je između tri i šest odsto seksualno aktivnih žena u ovoj grupi. Muškarci su svakako pogođeniji i češće su hiperseksualni.Ključna razlika između nekoga ko voli seks i ko je zavisan jeste ta da onaj ko je zavisan dozvoljava da mu seks utiče i na ostale sfere života. Zapostavlja posao, druge obaveze, djecu, prijatelje… Sve je u drugom planu, jedini cilj i smisao svega jeste imati seks – kaže dr Patel.

Hiperseksualizam obuhvata tri komponente: jake fantazije, nagon i čest seks. Najčešće se javlja kod osoba koje već imaju u porodičnoj istoriji zabilježen neki oblik zavisnosti, a liječenje ovog stanja sprovodi se terapijom i medikamentima, u najtežim slučajevima.

(Alo)