Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da je samo za Mladena Ivanića “prazna puška” i prazna priča namjenska industrija zaokružena proizvodnjom municije “za ne daj Bože” o kojoj govori njegov kolega iz koalicije i Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Naravno da Izetbegović ne govori u prazno i da njegova priča nije bezopasna i Ivaniću bi bilo bolje da preko kadra koji je imenovao na važne pozicije u obavještajnom i bezbjednosnom sektoru provjeri gdje su se školovali i uvježbavali pojedini ljudi iz ove namjenske industriju i šta je to Izebegoviću ‘ne daj Bože'”, upozorio je Špirić.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju municije za tržište, ali i za “ne daj Bože”, Špirić je rekao Srni da je zveckanje oružjem umjesto susreta s liderima regiona put koji je izabrao Izetbegović i to je jasno, ali nije jasno zašto to Ivanić “s ležernog putovanja u Istanbulu potcjenjuje i nijednom riječju ne osuđuje”.

“Od Ivanića očekujemo da na ovakve izjave, ne samo reaguje osudom nego da preduzeme akciju i traži da se njegov kolega iz Predsjedništva izjasni na sjednici o kakvom naoružanju je riječ i čemu će da služi, te ko ga je ovlastio da samostalno odlučuje šta je za izvoz a šta za ne daj Bože”, insistira Špirić.

On je upozorio da spavanje koalicionih partnera SDA u Sarajevu nije više ni bezazleno niti ga treba tolerisati.

“Od ovih ratnohuškačkih izjava Bakira Izetbegovića ne treba ni zazirati niti one treba da služe da se zaplaši narod, nego upravo da se spriječe moguće zloupotrebe i sam odnos prema ovakvim pitanjima”, rekao je Špirić.

RTRS