Vlasti četiri kantona u Federaciji BiH odlučile su da djecu u osnovnim školama uče o tome da su Srbi agresori i da su počinili genocid i etničko čišćenje nad Bošnjacima.

Nakon što je ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo Elvir Kazazović nedavno prvi došao na ideju da prekrši preporuke Savjeta Evrope i UNESCO kojima je predviđeno da ratne događaje iz nedavne prošlosti djeci ne treba interpretirati na način koji širi mržnju i vrijeđa osjećanja drugih naroda, Kazazoviću su se pridružile i njegove kolege iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona.

Kako su za Televiziju Sarajevo potvrdili nadležni u ministarstvima obrazovanja iz navedena tri kantona, u školskim programima istorije za osmi razred osnovne škole od sada će se nalaziti sadržaji koji će, kako su objasnili, đacima “pomoći da razumiju činjenice o opsadi Sarajeva, kao i o genocidu u Srebrenici”.

Srpskainfo je, podsjećamo, još prije dvadesetak dana prvi objavio detalje skadalozne odluke SDA-ovog ministra obrazovanja u Vladi KS da se Bošnjacima od malih nogu usađuje mržnja prema Srbima. Tada smo, između ostalog, podsjetili na smjernice za pisanje udžbenika istorije koje je 2005. godine donijela multinacionalna stručna komisija po preporuci Savjeta Evrope i UNESCO.

U smjernicama se navodi da kontroverzne istorijske teme mogu biti obrađivane u udžbenicima, ali uz obavezno navođenje različitih interpretacija istih događaja i uz citiranje različitih istorijskih izvora. Takođe, predviđeno je da jezik koji se koristi u udžbenicima mora biti oslobođen termina i definicija koje navode na mržnju i stvaraju sliku neprijatelja.

O odluci vlasti četiri federalna kantona da se u školske udžbenike uvrste sadržaji koji šire mržnju prema Srbima oglasila se i misija OEBS u BiH, koja je osudila takav potez.

– Uvrštavanje sadržaja koji se odnose na događaje između 1992. i 1995. godine, a još više izdvajanje samo dva sadržaja (genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva) ne doprinosi depolitizaciji nastave istorije. Istraživanje istorijskih tema podrazumijeva naučno analiziranje i dogovor, uključujući i o izvorima, kako domaćim, tako i međunarodnim – istakao je šef Misije OEBS u BiH Brus Berton.

Odgovor iz Srpske

Kao odgovor na odluku bošnjačkih vlasti da u školske udžbenike uvedu sadržaje koji događaje iz nedavne prošlosti jednostrano interpretiraju, direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović najavljuje da će i đacima u Srpskoj biti omogućeno da se upoznaju s istim sadržajima, ali iz ugla srpske istoriografije.

– Đaci u RS takođe će početi da uče o događajima iz nedavne prošlosti, ali uz prave i istinite istorijske izvore – kaže Damjanović.

Srpskainfo