Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras da se mora njegovati sjećanje na stradanje djece na ovim prostorima, prije svega iz srpskog naroda, kako bi se pokazalo da je prošli vijek u kontinuitetu bio vijek stradanja srpskog naroda i u okviru toga velikog broja djece.

– Ovo je divna manifestacija o jednoj veoma teškoj i žalosnoj temi. Činjenice da je na ovim prostorima postojao logor za djecu u Jasenovcu, kao i da je u prvom ikada formiranom koncetracionom logoru u Doboju 1915. godine stradalo više od 500 djece, a isto tako više od 500 je stradalo u proteklom građanskom ratu govore o tome da djeca nisu pošteđena stradanja”, rekao je Dodik novinarima uoči memorijalne akademije pod nazivom “Svako dijete – nebo na zemlji”  -organizovane u okviru manifestacije “Dani sjećanja”.

On je naveo da su srpska nejač i srpska djeca u Drugom svjetkom ratu bili dio projekta koji je podrazumijevao da dio bude pobijen, dio pokršten, a dio raseljen.

Dodik je podsjetio i na izjavu blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla da “kada pogine jedno dijete – pogine čitav svijet”, naglasivši da to najbolje govori o tome koliko je stradanje djece osjetljivo za svakog i bez obzira gdje je djete stradalo, jer s tim stradaju i sve ljudske i civilizacijske vrijednosti.

Foto: Srna

– Mi se večeras ovde okupljamo da njegujemo tužne uspomene na stradanje srpske djece u prošlom vijeku i zato treba obezbijediti mir, dobro djetinjstvo za djecu, dobre škole i više povjerenja među ljudima, te stalno raditi na tome – poručio je predsjednik Dodik.

Akademiji u Kulturnom centru Banski dvor, osim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je pokrovitelj manifestacije, prisustvuju i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri Vladi, narodni poslanici, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Skupu prisustvuju i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednik Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne, predstavnici nevladinih organizacija, potomci žrtava, te brojne druge ugledne ličnosti

SRNA/Srpskainfo