U područnoj školi u Velikoj Rujiškoj kod Novog Grada, 12-oro učenika nastavu u drugom polugodištu pohađa u obnovljenoj školi. Sredstva za obnovu obezbijeđena su iz Kabineta predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Radost i toplinu u obnovljenoj školi, mališani su osjetili na početku drugog polugodišta, kada je u Podgrmeču bilo veoma hladno.

U školi koja djeluje u sastavu Osnovne škole “Sveti Sava” u Novom Gradu, nastoje da stvore što bolje uslove za nastavu.

“Uslovi za rad su bili prilično loši, u smislu da je škola imala staru stolariju i grijanje na peći na drva”, kaže učiteljica Milana Todić.

“Našim učenicima u ruralnim područjima, težimo da obezbijedimo što kvalitetnije uslove za rad”, rekla je direktorka Osnovne škole “Sveti Sava” Marina Ovuka.

Pored novčanih sredstava od dvadeset hiljada maraka iz kabineta predsjednika Srpske, dio pomoći obezbijedila je i opština Novi Grad.

“Na ovaj način, škola je modernizovana, a osim toga, nabavljen je i jedan dio udžbeničkih sredstava. Tako je škola prilagođena savremenom načinu obavljanja nastave”, ističe načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Mještani Velike Rujiške kažu da narednih godina očekuju povećanje broja učenika u ovoj školi, jer im je riješeno pitanje izgradnje vodovoda i asfaltiran put.

RTRS