U mjestu Mlaka, kod Јasenovca u Hrvatskoj, služeno je molitveno sjećanje na 73. godišnjicu proboja posljednje grupe logoraša, iz ustaškog koncentracionog logora Јasenovac. Osveštan je i obnovljeni hram, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej.

Istovremeno, u Spomen području Јasenovac, hrvatski državni vrh organizovao je komemoraciju jasenovačkim žrtvama, koju su bojkotovali Srbi, Јevreji i ostali antifašisti. Sve nije moglo proći bez ustaške simbolike, pa je u Јasenovcu osvanula zastava sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

U selu Mlaka kod Јasenovca, tokom Drugog svjetskog rata nalazio se ustaški sabirni centar za žene i djecu sa Kozare, koji su odavde odvođeni u jasenovačke logore i smrt. U stravičnim ustaškim zločinima na ovom području nestajale su cijele porodice.

Mlaka - Јasenovac (Foto: RTRS)

Mlaka – Јasenovac (Foto: RTRS)

“Od mog oca iz tri kuće, njih je bilo 27. Drugi svjetski rat samo je on preživio i njegovog brata sin, a sve ostalo je ubijeno”, rekla je Dušanka Čokrlić iz Mlake.

“Otišli su u logore, ne zna se ni gdje su ni kako su završili”, izjavio je Vjekoslav Šalindrija.

U Mlaki je nakon sedam decenija osveštan obnovljeni hram svetog proroka Ilije.

Mlaka - Јasenovac (Foto: RTRS)

Mlaka – Јasenovac (Foto: RTRS)

“Da se molimo, kao što je vaskrsao ovaj hram koji je danas obnovljen i osvećen, da vaskrsne i naš narod na ovim svetim prostorima, jer ovo je zemlja koja je plaćena najvećom ljudskom cenom, cenom krvi ljudske”, poručio je patrijarh srpski Irinej.

Posebnu pažnju izazvao je nedolazak ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, koji je od strane hrvatske Vlade proglašen nepoželjnim.

“Mislim da bi mnogo bolje bilo da se drugačije gledamo i kao susjedi i kao komšije i da šaljemo jedni drugima drugačije poruke. Ne vodi ničemu ni gruba riječ, a pogotovo gruba poruka. Јa se nadam da takvih scena i takvih poruka više neće biti”, istakao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Mlaka - Јasenovac (Foto: RTRS)

Mlaka – Јasenovac (Foto: RTRS)

“Treba voditi računa, staviti fokus na položaj manjina u obje zemlje i dobrosusjedske odnose. Nadam se da će ova mini kriza koja je došla, da će se prevladati”, dodao je član Srpskog narodnog vijeća Hrvatske Boris Milošević.

U Јasenovcu su i ove godine organizovane tri komemoracije. Srpska, jevrejska i antifašistička udruženja već treću godinu zaredom bojkotuju komemoraciju hrvatske države koja se održava 12 kilometara od Mlake, kod Kamenog cvijeta u Јasenovcu. Doduše, bez prisustva hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović.

Ona je to obavila sama, nekoliko dana ranije, nakon čega je saopštenjem poručila da “Hrvatska bezrezervno osuđuje zločine počinjene u logoru”. Iz hrvatske Vlade poručuju da se podjele pokušavaju premostiti, kada je riječ o komemoracijama.

“Mislim da smo napravili jasne iskorake i s te strane vjerujem da ćemo i kroz dijalog i sa Srpskim narodnim vijećem i sa Savezom antifašističkih boraca i sa predstavnicima jevrejskih organizacija unaprijediti dijalog razumijevanje i doći u situaciju da ovdje bude ponovo jedna jedinstvena državna komemoracija”, smatra premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Ponovo nije moglo bez promocije ustaštva. Dvojica muškaraca u Јasenovcu su razvila zastavu HOS-a sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”. To je incident bez presedana u modernoj Evropi, poručio je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da očekuje bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja.

RTRS