Predsjednik Gradskog odbora SNSD u Istočnom Sarajevu Ljubiša Ćosić rekao je da u izjave Miladina Pandurevića, vlasnika preduzeća „Drvolik“ iz Rogatice da je „morao da plati pojedincima reket od 250.000 KM kako bi dobio kredit Investiciono-razvojne banke Srpske“, ne vjeruje niko osim nalogodavaca iz SDS.

– Riječ je o čovjeku koji je putem IRB na ime „Drvolika“ dobio 3.448.000 KM, a za drugo preduzeće „Pelet“ 495.000 KM hipotekarnog kredita za podršku razvoju proizvodnje. Predmet hipoteke bile su mašine koje je kasnije preko jedne bošnjačke firme iz Tuzle transportovao u Beograd, u preduzeće „Drvolik plus“ čiji vlasnik je njegov sin, a novac nikada nije vratio IRB-u – rekao je Ćosić, prenosi Srna.

On je dodao i da Poreskoj upravi RS preduzeće „Drvolik“ duguje 1.151.160 KM, a „Pelet“ 317.931 KM, dok „Šumama RS“ Pandurević duguje više od 800.000 KM.

– Pandurević se sada lažno predstavlja kao neki pošteni privrednik koji je navodno propao zbog pritiska vlasti. Pri tom zaboravljajući da napomene da se zbir plata koje je ostao dužan radnicima i doprinosa koje nije uplatio u Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, prema nezvaničnim informacijama, takođe mjeri u milionima, a osim što je ostao dužan svakom trećem stanovniku Rogatice, Pandurević je dužan milione i dobavljačima – dodao je Ćosić.

Kaže da je Pandurević ojadio RS i njene građane za više od 10.000.000 KM.

– Zbog svega ovoga MUP RS je 27. februara ove godine Okružnom tužilaštvu podnio izvještaj protiv njega za zloupotrebu ovlaštenja u privredi, obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, te zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja – zaključio je Ćosić.

Istovremeno, iz SDS su pozvali Tužilaštvo Republike Srpske da hitno procesuira osobe za koje Pandurević tvrdi da je im je „morao da plati reket od 250.000 KM da bi dobio kredit IRB RS“.

– Kada bi Republika Srpska bila pravna država, odgovorni za uzimanje reketa bi odgovarali odmah – navodi se u saopštenju SDS-a.

Poručuju i da društvo mora da reaguje kako bi „politički reketaši“ odgovarali i kako bi mladima bilo omogućeno da žive i rade u Republici Srpskoj.

Naime, gostujući na jednoj televiziji Pandurević je naveo da je morao da plati reket od 250.000 KM.

– Platio sam reket da bi mi dali kredit jer nisam imao drugog izbora nego da se povinujem, da dam koliko su ljudi tražili. To sam morao jer mi je izgorjela firma koja mi život znači. Novac sam dao čovjeku da odnese Mati Đakoviću – izjavio je Pandurević, koji je naveo i da je njegova firma propala zahvaljujući aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj.

Srpskainfo