Istraživanje koje je sprovela Škola za javno zdravlje Univerziteta Harvard pokazalo je da milijardu ljudi u svijetu pati od nedostatka vitamina D. Ako izbjegavate izlaganje kože suncu, kao i konzumaciju određenih vrsta namirnica i suplemenata, moguće je da ste i vi dio tog velikog broja.

Vitamin D čini grupa od sedam vitamina koji se sintetizuju u koži pod uticajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zracima. Može se naći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mlijeka i mliječnim proizvodima, žumancetu i pečurkama.

Prosječnoj odrasloj osobi dnevno je potrebno od pet do 10 mikrograma, što je izuzetno mala količina. Međutim, ako ste osoba koja većinu dana provodi u kancelariji ili zatvorenoj prostoriji, a izbjegavate pomenute proteine i suplemente, moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koji pate od manjka tog vitamina.

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u tijelu, doprinosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i poboljšava mišićni tonus.

Ovo su simptomi koji otkrivaju da li imate manjak vitamina D u organizmu:

1. Česti prelomi kostiju

Organizam prestaje da stvara koštanu masu oko 30. godine života, a manjak vitamina D ubrzaće i pogoršati simptome osteoporoze. Zbog toga ne čudi što su osobe sa manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju, nego one koje u organizmu imaju odgovarajuće količine.

2. Bol u kostima

Suptilan, ali stalno prisutan bol u kostima i zglobovima može biti posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Za taj neprijatan osjećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Ako sumnjate na ovo drugo, trebalo bi da provjerite pravo stanje, koje će vam otkriti krvna slika.

3. Loše raspoloženje

Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i sa manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod ljudi.

4. Preterano znojenje

Pretjerano znojenje ima brojne uzroke, a jedan je od njih i manjak ove važne supstance u ljudskom organizmu. Ako vam se lice “sjaji” od velike količine znoja koji lučite čak i kada vam je tijelo u mirovanju, nalazite se u umjereno ohlađenom okruženju, a tjelesna temperatura nije viša od 37 stepeni Celzijusa, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

5. Slabost i umor

Ako se osjećate umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmočasovnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo gvožđe, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića.

Dobra vijest? Za samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.