Malobrojni gledaoci i oni najuporniji ljubitelji fudbala u Gradu na Sani, koji su se u subotu poslepodne našli na tribinama Gradskog stadiona sablasno praznog izgleda, prvo što su pitali nakon utakmice protiv Slavije (4:0) bilo je: “Je li ovo naš Rudar Prijedor, iz dosadašnjeg dela sezone?”

Reakcija Upravnog odbora kluba, koji je u većem delu i najodgovorniji za trenutni plasman, ako isključimo Stojana Janjetovića, nekadašnjeg igrača, koji je odskora postao član uprave, posle poraza u derbiju u Etno selu Stanišići pokazala se zakasnelom. Smena dosadašnjeg šefa stručnog štaba Zlatka Jelisavca koji je od plus dva boda napravio minus sedam za devet kola (zaostatak za Zvijezdom-09 po kolu jedan bod) i imenovanje sportskog direktora Nedžada Žerića za njegovog naslednika je samo “tradicionalno nepoznavanje fudbalske teorije” u Rudar Prijedoru koja je ukorenjena već godinama u klubu “zakasnele reakcije” i nedostatka autoriteta.

Bez obzira na svu nanesenu nepravdu, ali, objektivno rečeno i vetar u leđa koji nije iskoristio smenjeni Jelisavac, novi trener “rudara”, dugogodišnji prvotimac i kapiten, čovek koji odlično poznaje stanje u klubu, je za nekoliko dana uspeo da igračima vrati veru u fudbal, igru i kvalitet koji poseduju. Pobeda (4:0) protiv tradicionalno neugodnog, ali u subotu znatno oslabljenog rivala “probudila” je “rudare” u dubokoj mračnoj jami u koju je Jelisavac odveo vagone dragocenih iskopina, pa su vodovi “podzemnih crnaca”, ugledavši tračak svetlosti krenuli ka izbavljenju.

-Preko noći se ništa promeniti ne može, igrači za nekoliko dana niti mogu da zaborave niti mogu da nauče da igraju, fudbal je komplikovana igra i proces, za sve je potrebno vreme. U svoj ovoj priči bitan je mentalni sklop, bitna je psiha, a ne tehnika i taktika, ako posedujete čvrstu psihu imate i ove dve komponente. Bilo je važno da u utakmici protiv Slavije pokažemo karakter, jer je iza nas težak period, sedmica u kojoj smo imali određenih neprilika, i to smo morali da ispravimo. Vratili smo igračima veru u ono što znaju i umeju, a kada je tako onda nema nikakvih problema. Iza nas je period koji želimo da zaboravimo i okrećemo se pogledom u budućnost. Imamo još šest utakmica u kojima želimo da postignemo što bolji skor i rezultat, po mogućnosti maksimum – rekao je novi šef stručnog štaba Nedžad Žerić, koji je debitovao na klupi Rudar Prijedora u novoj ulozi.

Rudar Prijedor je zaista delovao neprikosnoveno, odvažno, proračunato, videla se i “glava” i “rep” ekipe koja je do juče bila bezvoljna i umrtvljena. Bila je to neprepoznatljiva ekipa u odnosu na prethodnih nekoliko kola u kojima je uprava kluba nemo posmatrala posrnuće koje će Prijedorčane, u godini jubileja kada slavi 90. rođendan, koštati titule i plasmana u elitu BiH.

-Slavija je velika za svaki respekt, rekao sam to momcima u pripremi utakmice, jer se radi o klubu igrao u evrokupovima, to je nekadašnji respektabilni premijerligaš koji nam je tradicionalno neugodan, bez obzira na rang takmičenja u kojem smo se susretali. Slavija je igrala oslabljena, i nama je nedostajalo pet igrača, ali smo od prvog minuta pokazali ozbiljnost, imali smo ispravan pristup, istakli pravi karakter i kao plod svega toga stigla je pobeda. Od prvog minuta ušli smo dobro u utakmicu, kontrllisali igru svih 90 minuta, na vreme postigli prvi i drugi gol, rešili prvo poluvreme. Posle toga mirno smo, u nastavku, utakmicu priveli kraju, u istom, nadmoćnom, ritmu ispoljili kvalitet koji trenutno imamo u odnosu na Slaviju u ovom duelu. Iza nas je teška sedmica i najbolji način da je prevaziđemo su pobede, one su jedini lek. Zato se nadam da ćemo u istom ritmu nastaviti i u narednim utakmicama i pokazati našu vrednost – rekao je na kraju Nedžad Žerić.

Fudbaleri Rudar Prijedora su nakon odlaska Zlatka Jelisvca prosto “letjeli” po terenu i “ginuli” za sveti grb kluba koji 23. maja navršava 90 godina postojanja.

Ćatić pokazao potencijal

Junak utakmice je Ervin Ćatić koji je u nastavku susreta sa dva gola definitivno potopio sve nade gostiju iz Istočnog Sarajeva, ali je kod trenera Zlatka Jelisavca bio u drugom planu.

-Ćatić je i jesenas pokazao kvalitet, bio je momak koji je u nekoliko navrata unosio preokret, svojim radom i zalaganjem, htenjem, pogotovo u poslednjih nekoliko dana, kada je ispoljio veliku volju i želju, zaslužio je priliku koju je iskoristio na najbolji mogući način. Svakako je on igrač koji ima veliki potencijal i zaslužuje poverenje kao i većina ovih igrača – istakao je Žerić.

Igrači vole Marjanovića

Novina u stručnom štabu “rudara”, pored šefa Žerića, bio je i pomoćni trener Srđan Marjanović koji je nasledio Sašu Keranovića. Trener juniora koji je prošle sezone sa kadetima osvojio titulu prvaka BiH i zvanično proglašen za najboljeg stručnjaka Grada Prijedora u 2017. godini odlično je, na zagrejavanju, “našpanovao” igrače.

-Samo smo pričali o fudbalu i zagrejavali se u skladu sa fudbalskim propisima koji ne počinju od nas, već su univerzalni. Srećni smo svi zbog pobede i nadam se da ćemo u ovom, pobedničkom ritmu, da nastavimo i dalje do kraja prvenstva pa gde nas god to odvede – rekao je Srđan Marjanović.

Onaj ko je bio na Gradskom stadionu u Prijedoru minule subote video je da igrači zaista vole rad s Marjanovićem.

Sportski žurnal/Slavko BASARA