Vojna parada kojom se obilježava 73 godine od pobjede u Drugom Svjetskom ratu počela je jutros na Crvenom Trgu u Moskvi. Na početku parade, predsjednik Rusije Vladimir Putin bio je u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera izraela Benjamina Netanijahua.

Foto Maxim Shipenkov/EPA

Na Crvenom trgu prvi put su predstavljeni robotski kompleksi za razminiranje na daljinu „Uran 6“ i vatrene podrške „Uran 9“, bespilotne letelice „Katran“ i „Korsar”.

Publika na glavnom moskovskom trgu vidjela je i S-400, a specijalna tehnika predstavlja je oklopnim vozilima „Tigar”, „Patrola” i „Ural”.

Prethodno, Crvenim trgom prodefilovao je puk kopnene vojske Oružanih snaga Rusije, paradna jedinica žena-vojnika, puk Vojno-mornaričke flote Rusije, zatim puk Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i mnogi drugi rodovi ruske vojske, a prvi put Crvenim trgom koračali su i paradni defile jedinice Vojne akademije za protivvazdušnu odbranu „Maršala Vasiljevskog“.

Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA

Prvi čovjek Rusije čestitao Dan pobjede građanima Rusije, vojnicima i oficirima, rekavši da će je to sveti praznik za čitavu zemlju, praznik opštenacionalnog ponosa. Putin je potom rekao da je podvig Sovjetskog saveza u Drugom svjetskom ratu došao uz brojne žrtve.

– Podvig naroda koji je spasao Evropu i svijet od užasa i Holokausta. Moramo da čuvamo od zaborava. Uvijek ćemo biti ponosni na to što SSSR nije pokazao strah i podvio kičmu. Naš narod se borio do smrti! – rekao je Putin.

– Prije 73. godine završio se Veliki otadžbinski rat, nacizam je slomljen, uništeni planovi svjetske dominacije. Ta dugo očekivana riječ je odmah obišla čitav svijet i svi su shvatili da je upravo Sovjetski Savez odigrao presudnu ulogu, naš vojnik je zaštitio čast svoje zemlje. Međutim, sada to pokušavaju da precrtaju, da revidiraju istoriju. Mi to nikada nećemo dozvoliti – rekao je Putin.

On se potom osvrnuo na moderne prijetnje rekavši da ih Rusija razumio i dodao da je Rusija otvorena za dijalog o svim pretnjama savremenoj bezbjednosti.

Parade već podržane na Dalekom istoku

Paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske general – pukovnik Oleg Saljukov.

U obilježavanju istorijske pobjede nad fašizmom učestvuje 13.000 vojnika i stotine oklopnih vozila i stotine raznih bojnih vozila, odbrambenih sistema, čak i dronova.

Očekuje se da bude prikazano novo rusko oružje, među kojim su i novi robotizovani tenk Uran-9 i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji. Ukoliko vrijeme u Moskvi bude povoljno, očekuje se i prelet lovačkih aviona, bombardera i helikoptera.

Na Dalekom istoku Rusije je već održana svečana vojna parada, prolaskom najnovijih borbenih vozila. U Vladivostoku je već održana vojna parada na kojoj je učestvovalo 1.500 vojnika i više od 50 jedinica vojne tehnike, piše Blic.