Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da je poistovjećivanje borbe protiv fašizma u BiH sa “zlatnim ljiljanima” i “Zelenim beretkama” potpuno pogrešno i da u suštini “prlja onaj dio koji se odnosi na borbu protiv fašizma”.

– Јedno je kada imate istinsku želju da čestitate Dan pobjede nad fašizmom, a drugo je kada imate želju da ostvarite neke male političke poene unutar svog biračkog tijela – rekao je Ivanić na presu, komentarišući jučerašnje čestitku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojoj je građanima BiH pored Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrop čestitao i dan “zlatnih ljiljana”.

Ivanić je rekao da nema potrebe krupnu stvar kao što je borba protiv fašizma poistovjećivati sa unutrašnjim razlikama u BiH, jer je, kako kaže, evidentno da bar za trećinu naroda u BiH “Zelene beretke” ne mogu biti poistovjećene sa borbom protiv fašizma.

– To je nastavak tipičnih zloupotreba, umjesto da idemo sa stvarima koje su zajedničke svima. Očigledno je da će se kampanja voditi na tome ko će ići na jednu, a ko na drugu stranu. Pogrešno je i prljanje borbe protiv fašizma i rekao bih da time sama čestitka gubi smisao – naglasio je Ivanić.

Komentarišući najavljenu posjetu predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana Sarajevu, 20. maja, Ivanić je rekao da je zvanična posjeta bila predviđena početkom juna, ali da je zbog izbora u Turskoj otkazana, te da on nije učestvovao u sadašnjem aranžmanu, napomenuvši da sticajem okolnosti on u tom periodu neću biti u BiH.

RTRS