Prijedorski Radio–amaterski klub, koji je osnovan prije više od 60 godina, okuplja četrdesetak članova.

Oni ističu da je radio- mreža jedan od najbržih načina komunikacije, a nekada i jedini. Plan kluba je da se u narednom periodu u Prijedoru, radio- vezom, uvežu sve hitne službe.

Biti radio-amater, znači, uspostavljati komunikaciju na najbrži način. U zavisnosti od okolnosti, nekada je to i jedini način na koji se može nekome pomoći.

Upravo zbog toga, osamnestogodišnji Marko Čivčić, postao je najmlađi član prijedorskog kluba, radio- amatera.

– Radio- amaterstvo je meni posebno drago. Uvijek si u toj situaciji da nekome drugom možeš pomoći, odraditi neku vezu kome ta veza nekada čak znači život, priča Marko.

– Svi radio amateri, da ne kažem 90 odsto radio- amatera, su spremni da se uključe u situacijama elementarnih nepogoda i da budu dio te mreže za opasnost, radio- mreže za opasnost koja će prenositi informacije, pojašnjava Ognjen Vukić, član Upravnog odbora Radio-amatera “Kozara”.

Prijedorski radio-amateri učestvuju u svim većim manifestacijama. Njihova osnovna namjena je pružanje pomoći u komunikaciji i uspostavljenje veze između organizatora i dežurnih službi – hitne pomoći, policije i vatrogasaca.

Plan je da se u narednom periodu, radio-vezom, uvežu sve hitne službe.

– Pokušavamo to na nivou grada Priejdora, ali i regije Prijedor, radi uspostavljanja kontakta između hitnih službi i prenosa informacija za pravovremeno reagovanje i snalaženje u mogućim problemima, dodaje Nebojša Miljuš, komandir teritorijalne – vatrogasne jedinice Prijedor.

Klub radio- matera Prijedor trenutno imalj oko 40 članova od kojih je više od 15 stalno aktivno.