Fudbalski klub Rudar Prijedor pozitivno je odgovorio na upit Fudbalskog saveza Republike Srpske, prihvatio domaćinstvo i tehničku organizaciju finalnog susreta 25. Kupa srpskog entiteta između premijerligaša Krupe i bijeljinskog Radnika koji će biti odigran na Gradskom stadionu u Prijedoru u četvrtak, 24. maja s početkom u 17.30 časova uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske.

-Finalni susret Kupa Republike Srpske između Krupe i Radnika uklapa se u niz svečanosti kojima obeležavamo vredan jubilej, 90. godina postojanja i rada Rudar Prijedora. Organizacija te utakmice biće nam posebna čast, radost, ali i obaveza da iz Priejdora u javnost pošaljemo pozitivne vibracije i lepu sliku. Takođe, biće odigran i u sklopu proslave 16. maja, Dana Grada Prijedora, a svi se nadamo da će to da bude još jedan nezaboravni sportski i fudbalski praznik u našem Gradu. Biće ovo treće finale Kupa Republike Srpske u fudbalu odigrano u Prijedoru, na kojem će biti dodeljen i pehar, čime smo posebno počašćeni i počastvovani, jer u dosadašnja dva finala naš klub je bio domaćin u prvoj utakmici, a revanš igrao u gostima, Banjaluci i Krupi na Vrbasu – istakao je Stojan Janjetović, član Upravnog odbora Rudar Prijedora i predsednik Organizacionog odbora za proslavu devet decenija postojanja FK Rudar Prijedor.

Podršku organizaciji i domaćinstvu finalne utakmice Kupa Republike Srpske pružio je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nekada i sam sportista, bivši golman Rudara iz Ljubije u omladinskim danima, a kasnije džudista i karatista.

Gradski stadion u Prijedoru dobio je prednost u domaćinstvu finala Kupa Republike Srpske pre gradskih stadiona u Banjaluci i Šamcu, koji su takođe bili potencijalne destinacije, a pominjan je i stadion “Doktor Milan Jelić” u Modriči. Po kalendaru takmičenja za sezonu 2017/18. i Propozicijama takmičenja za Kup FSRS finalni susreti trebalo je da se odigraju 30. maja i 6. juna. Međutim, klubovi finalisti Krupa i Radnik su se dogovorili da odigraju jednu utakmicu jer im prvenstvene obaveze završavaju 20. maja, na šta je Takmičarska komisija FS Republike Srpske prihvatila.

Radnik juri het-trik

Fudbaleri Radnika imaju priliku da pobedom protiv Krupe u finalu 25. Kupa FSRS ostvare het-trik i treći put uzastopno trijumfuju i osvoje pehar, po čemu bi bili jedinstveni u Republici Srpskoj i ovom takmičenju.

Biejljincima će ovo da bude deveto finale Kupa FSRS, a Krupljanima drugo. U prva tri, Semberci su poraženi od Modriča Maksime u Tesliću (2007) i banjalučkog Borca u gostima (0:4) i (0:2), bilo je to 2009. i 2011. godine. Posle toga u pet finala su trijumfovali protiv Kozare, Borca iz Banjaluke, Rudar Prijedora, Slobode iz Novog Grada i prošle godine trebinjskog Leotara. Eventualnom pobedom Radnik bi postao najtrofejniji klub ovog takmičenja sa šest trofeja.

Krupa je do sada samo 2015. godine igrala u finalu masovnijeg takmičenja Republike Srpske kada je u dve utakmice poražena od Rudar Prijedora. Zanimljivo je da će duel protiv Radnika biti treće finale Krupljanima ove godine jer su u finalu Kupa BiH izgubili od sarajevskog Željezničara, a u četvrtak ih očekuje finale Kupa Grada Banjaluka protiv Borca.

Sportski žurnal/Slavko BASARA