Na osnovu 91 odsto prebrojanih glasova, alijansa šiitskog sveštenika Moktada el Sadra vjerovatni je pobjednik parlamentarnih izbora u Iraku. Ovi rezultati izbora mogli bi da zakomplikuju strategiju SAD u toj zemlji.

Moktad el Sadr je bio lider milicije Mahdi vojska koja se borila protiv američkih vojnika u Iraku od 2003. godine i svrgavanja Sadama Huseina, i koja je bila umiješana u zločine protiv civila, piše Njujork tajms.

Džordž Buš je El Sadra nazvao tada neprijateljem i čak je nakratko razmatrao ideju da ga američka vojska zarobi ili ubije. “Ne smijemo da dozvolimo da jedan čovjek mijenja kurs ove zemlje”, rekao je tada Buš.

Kada su se američke snage povukle iz Iraka 2011. godine, El Sadr je nastavio da kritikuje SAD, ali i Iran. Njegovi borci su odigrali značajnu ulogu tokom sukoba sa Islamskom državom, a mnogi od njih su postali i dio iračke regularne vojske.

Pobjeda njegove koalicije mogla bi, međutim, da zakomplikuje američku strategiju u Iraku. Amerikanci obučavaju iračku vojsku, dele obaveštajne podatke i planiraju zajedničke misije sa bivšim milicijama, kako bi spriječili povratak Islamske države.

El Sadr se, s druge strane, protivio vazdušnim udarima SAD u Iraku tokom borbe protiv Islamske države, mada, kako Njujork tajms ističe, nije komentarisao ostanak Amerikanaca na iračkom tlu.

On je vremenom mijenjao svoj imidž i sada se predstavlja kao borac protiv korupcije.

U subotu su održani parlamentarni izbori, prvi nakon što je Irak proglasio pobjedu nad takozvanom Islamskom državom i četvrti od 2003. godine.

Јoš od pada režima Sadama Huseina, tri etničke zajednice – većinski šiiti, suniti i Kurdi sukobljavaju se oko načina funkcionisanja države.

Izvor: RTS, NjUЈORK TAЈMS, TANЈUG