Razgovarali smo sa Zoranom Preradovićem, idejnim tvorcem Internacionalnog fudbalskog kampa Crvene zvezde na Jahorini, i direktorom turističke agencije Unis//Tours Banjaluka, koja ovaj kamp organizuje. Ove godine održava se jubilarni  10. internacionalni fudbalski kamp Crvene zvezde “Jahorina 2018” ,a  održaće se od 15. do 22. jula. i predviđen je za dječake rođene od 2001. do 2010.

-Internacionalni fudbalski kamp Crvene zvezde na Jahorini je sportsko-turistički projekat koji evo već deceniju uspješno realizujemo u saradnji sa Crvenom zvezdom i Olimpijskim centrom Jahorina. Riječ je o sedmodnevnoj školi fudbala za dječake i djevojčice od 7 do 17 godina koju vode najbolji teneri Omladinske škole FK Crvena zvezda, na kojoj fudbaleri unapređuju svoje fudbalske vještine, kroz dva treninga dnevno. Pred početak rada imaju detaljna testiranja motoričkih sposobnosti i morfoloških karakteristika, druže se i uživaju u ljepoti planine Jahorine, a 10 najtalentovanijih koje odaberu treneri i skauti Zvezde dobijaju šansu i probu u Crvenoj zvezdi. Dakle, u pitanju je projekat koji afirmiše sport, ljubav prema fudbalskoj igri, zdrav način života, druženje i ljubav prema prirodi,rekoa nam je početku razgovora Zoran Preradović.

U kom smislu će deseti internacionalni fudbalski kamp Crvene Zvezde biti drugačiji, sadržajniji i bolji, i koji je profil fudbalera koji dolaze na kamp?

Hotel Bistrica

-Mi naš kamp iz godine u godinu unapređujemo u kvalitativnom smislu, i to je proces koji traje. Trudimo se da mi iz organizacionog tima rastemo zajedno sa projektom, i da svake godine naš rad da bolje rezultate i viši kvalitet usluge. Ove godine je jubilarni 10. kamp i sa pose bnom pažnjom pripremamo nove sadržaje kako bi kamp bio najbolji do sada. Možemo se pohvaliti da su na naš kamp do sada došla djeca iz preko 30 zemalja svijeta, sa 4 različita kontinenta, a mnogi od njih nam se iz godine u godinu vraćaju. Sve to je dokaz da Crvena zvezda i UnisTours rade dobar posao na Jahorini.

Kako izgleda jedan dan malih fudbalera u ovom kampu?

-Svaki dan na kampu ima unaprijed određen plan rada i tačno smišljen ritam dnevnih aktivnosti kako bi djeca izvukla maksimum iz boravka na Jahorini. Nakon ustajanja  sređuju svoje sobe i silaze na doručak. Zatim slijede prijepodnevni treninzi ili testiranja, ručak, vansportske aktivnosti, časovi engleskog za potrebe fudbalera, kursevi plivanja, izleti na Jahorini, vrijeme za obavezan odmor, popodnevni treninzi ili testne utakmice, večernja druženja i obavezno povečerje. Dječaci su na Jahorini pod neprestanim nadzorom svojih trenera, koordinatora, animatora i ljekara. Pored samog sportskog dijela, treninga, utakmica, testiranja, trudimo se da im boravak na Jahorini obogatimo izletima, edukativnim i društvenim aktivnostima kako bi doživljaj bio potpun.

Šta je ono što je u prvom planu i cilj, odnosno misija ovakvih druženja i teninga?

-Osnovni cilj je da svaki polaznik ima priliku da kroz rad sa trenerima našeg najtrofejnijeg kluba unaprijedi svoje fudbalske vještine, i da kroz detaljan izvještaj testa motoričkih sposobnosti dobije smjernice za svoj dalji rad i razvoj. Treninzi se rade po programu FK Crvena zvezda, prilagođeni su uzrasnim kategorijama, a golmani imaju specijalne golmanske treninge. Naravno, pored sportskih kvaliteta cilj je djeci prenijeti ljudske vrijednosti koje idu uz sport, zdrav način života, ljubav prema prirodi, smisao za različitost i timski rad, disciplinu, odgovornost prema sebi i drugima, učenje, i naravno druženje sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta.

Verujemo da je cilj svakog dječaka da se nađe među 10 najboljih i ima priliku da dobije  da igra u CZ. Koliko je takmičarski duh prisutan među tom decom?

-Fudbal je generalno takmičarska igra, a kada je glavna nagrada proba u Zvezdi tada se motiv i moral svih učesnika zaista nevjerovatno povećava. Sve pršti od energije i zalaganja, i zaista je uživanje vidjeti toliku ljubav ka klubu i predanost u treniranju. Moram da kažem da nama ne dolaze samo djeca koja aktivno treniraju i imaju ideju profesionalnog bavljenja fudbalom, ima tu djece koja ne treniraju aktivno i došla su naprosto da uživaju, ali i takva djeca pokazuju zavidan nivo talenta i predanosti. Sve u svemu, motiva i želje ne nedostaje, ni kod učesnika, ni kod trenera, ni kod nas organizatora, svi smo zaljubljeni u fudbal i prirodu, i svi dajemo svoj maksimum.

Da li postoje uspjesi dječaka koji su prošli ovaj kamp?

-Mi volimo reći da je samo učešće na kampu zapravo uspjeh jer je to sjajno iskustvo, no naravno da postoje mnoga djeca koja su danas ozbiljni igrači. Braća Modić su nakon našeg kampa otišli u AC Milano, djeca koja su kod nas učestvovali na kampu danas su igrači timova kakvi su Štutgart, Keln, Bazel, Dinamo… Sa našeg kampa put ka stalnom mjestu u Crvenoj zvezdi pronašlo je zaista mnogo dječaka. Prošle godine se tokom Kadetskog evropskog prvenstva u Hrvatskoj desilo da su što za Srbiju što za Bosnu i Hercegovinu nastupala čak devetorica igrača Zvezde, a od tih devet čak četvorica su momci koji su u Zvezdu došli preko našeg kampa. Trenutno u mlađim kategorijama Zvezde igra nekoliko talentovanih dječaka, i samo je pitanje momenta kada će neko od naše djece sa Jahorine postati kapiten Zvezde i velika fudbalska zvezda.

Kako se vrši prijavljivanje i iz kojih zemalja očekujete male fudbalere?

-Kao i prethodnih godina, očekujemo djecu iz svih krajeva svijeta. Prijave su uveliko u toku i rade se preko zvaničnog sajta Internaciona lnog fudbalskog kampa Crvene zvezde na Jahorini: www.fudbalskikamp.com a možete nas kontaktirati i na broj telefona +387 51 340 961 ili na e-mail info@unistours.com. Pozivamo sve dječake i djevojčice koje igraju fudbal, da se prijave i dođu na Jahorinu da uživamo u fudbalu i druženju.