Profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić smatra da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom današnje posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Edogana Sarajevu “ciljano izveo turčenje Bošnjaka, koje će se obiti o glavu i Bošnjacima i cijeloj BiH”.

“Neupitno je da se svim ovim BiH za nekoliko koraka udaljila od EU, koja će za BiH u budućnosti sve više biti misaona imenica”, rekao je Lasić za portal “Kliks”.

Lazić smatra sramotnim poruke koje su danas poslate sa predizbornog skupa Erdogana u sarajevskoj dvorani “Zetra”, na kojem se obratio i Izetbegović, navodeći da je jedno od 12 osnovnih načela moderne politike – “ne vjeruj političaru koji miješa religiju i politiku”.

“Od političara moramo zahtijevati respekt i toleranciju prema vjernicima drugih religija. Politički vođa koji nije sposoban za to mora da se posmatra kao opasnost za mir u unutrašnjosti države i prema vani”, rekao je Lasić.

Komentarišući poruke upućene sa današnjeg skupa u “Zetri”, Lasić kaže da nije bilo lako procijeniti ko je učinio “besramnije manipulacije” – Erdogan ili Izetbegović.

“Izetbegović je i u Predsjedništvu BiH i u svom nastupu u “Zetri” bezočno pomiješao i istoriju i historiju, i vjeru i politiku, čime je definitivno pokazao da nije prosvijećen, ni čovjek ni političar”, dodao je Lasić.

On je naveo da Erdogan godinama vodi ratove u svojoj zemlji i u prvim susjedstvima, za šta je čak danas u Predsjedništvu BiH dobio i javnu pohvalu od Izetbegovića, što je, kako je ocijenio, međunarodni skandal.

Navodeći da je Erdogan “persona non grata” u evropskim demokratskim zemljama, Lasić podsjeća da je turski predsjednik nedavno pozvao Evropljane da glasaju za svoje desničare i fašiste.

U tom kontekstu gledano, kaže Lasić, sramotno je besprimjerena bila i današnja Erdoganova “lekcija” iz demokratije zemljama EU na skupu u “Zetri”.

“Ko ima takve prijatelje, njemu neprijatelji i ne trebaju, jer će zauvijek u političkom i kulturološkom pogledu ostati maloljetan”, zaključio je Lasić.

SRNA/ATV