Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da Srbija zahtijeva od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno spriječe protivzakonito i anticivilizacijsko ugrožavanje manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u neposrednoj blizini tog srpskog srednjevjekovnog bisera.

“Ova situacija objašnjava zašto su Visoki Dečani na listi ugrožene svjetske kulturne baštine i od koga su ugroženi”, naveo je Đurić u reagovanju.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica dužna je da spriječi ideološke sljedbenike Envera Hodže i Ljavdrima Muhadžerija u vandalskom uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština čitavog čovječanstva.

“I mnogi Albanci su kroz istoriju gajili poštovanje prema toj Nemanjićkoj zadužbini, ali ispostavlja se da su pojedini njihovi potomci regresirali u kulturnom i civilizacijskom smislu”, ocijenio je Đurić.

Istakao je da će Srbija one koji ugrožavaju srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji tretirati kao neprijatelje kulture, hrišćanske civilizacije i srpskih nacionalnih interesa.

RTRS