Direktor međimurske firmeTehnix odlučio je svojim radnicima posuditi novac kako bi vratili dugove bankama i riješili se blokada računa, uvjeren da će tako spriječiti neke da krenu za poslom u inostranstvo kako bi vratili dugove.

“Cijela je investicija predviđena na 100 miliona kuna, no s opremom i drugim troškovima iznosiće oko 150 miliona”, ističe Đuro Horvat, direktor firme Tehnix, koja je u Donjem Kraljevcu u Međimurskoj županiji sagradila novu fabriku, površine 10.000 kvadratnih metara, prenosi jutarnji.hr.

U fabrici trenutno radi tridesetak ljudi, a do kraja godine biće ih stotinjak. Jedan od načina kako radnici mogu zaraditi više je rad duže od osam sati dnevno.

“Radnicima smo pozajmicama pomogli da vrate dugove bankama i riješe se blokada računa. To nas je stajalo oko 250.000 kuna. U Njemačkoj nečega takvog nema. Osim toga, radnicima je ovdje porodica, tu su im prijatelji, igraju fudbal nedjeljom i sigurno im je ljepše nego u inostranstvu”, ističe Horvat i navodi kako sami nedostatak radnika u Hrvatskoj vide kao izazov.

“Prosjek plate u Tehnixu je 1200 evra, a najmanja plata u toj novoj eko – fabrici biće hiljadu evra. Imamo dvadesetak povratnika iz inostranstva koji su radili u Njemačkoj i drugim zemljama pa su se vratili kući”, kazao je za eMedjimurje.