Srpska ne želi da bude dio istorijske prevare sa migrantima, o čijim će se posljedicama razgovarati za deset godina, poručio je predsjednik Milorad Dodik, u intervjuu za beogradsku Politiku, koji će biti objavljen u sutrašnjem broju.

Istovremeno, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije upozoravaju da nastaje nova, tzv. “Džamijska ruta”, duž koje podršku migrantima daju džamije. Sve to za cilj bi moglo da ima i obnovu broja ekstremista u BiH, upozoravaju pojedini analitičari.

Nova ruta kojom migranti iz Azije pokušavaju da se domognu zapadnoevropskih država, vodi preko Albanije, Crne Gore ili Srbije, BiH i Hrvatske, navode austrijski mediji. Šef Grupe za azil, migracije i ljudska prava austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Peter Vebinger naziva je “Džamijskom rutom”, jer mreža džamija duž rute pruža podršku migrantima u njihovom kretanju.

Sve to, smatra Vebinger, moglo bi dovesti do povećanja izbjegličkog talasa. Da je na to odavno upozoravao, podsjeća i predsjednik Dodik, koji kaže da samo naivni vjeruju da je BiH slučajno, baš sada, otvorena za migrante.

Svi znaju da oni ne mogu da izađu iz BiH, samo se neki prave nevješti, pa to ne vide. Migranti nakon tri godine u statusu azilanta, automatski dobijaju državljanstvo, a to će onda biti pritisak i na izborni sistem, biračko tijelo i samu konfiguraciju vlasti. Samim sticanjem pasoša mogu da idu dalje ka Evropi, koja će nam za tri godine uvesti neku vrstu odobravanja ulaska u EU. Mi jesmo humani, ali imamo svoje živote i naš način života treba da bude branjen, a ne da budemo dio istorijske prevare o čijim ćemo posljedicama moći da razgovaramo za deset godina”, kazao je Dodik.

Da BiH postaje slijepa ulica za migrante upozorava i ekspert za terorizam, Dževad Galijašević. Dodaje da veliki problem predstavlja činjenica da se među njima nalaze i poraženi ratnici iz Sirije, koji dolaze da dobiju novu bazu za dalje ekstremno, radikalno i vojno djelovanje.

“Džamijska ruta je, u stvari, i kao izraz i kao simbol atomska bomba za Evropu. To je, u ovom trenutku, najgori faktor ugrožavanja evropskog mira i pokazatelj da se islam, na način kako ga shvaćaju u Sarajevu, zaista ne može ni evropski ponašati niti se može evropeizirati”, kazao je Galijašević.

Da bi migrantska kriza mogla dodatno da naruši odnose unutar BiH, smatra i lider socijalsita, Petar Đokić.

“To je socijalna bomba u BiH. To će biti pokretač mnogih rasprava, koje će početi od socijalnih pitanja, a završiće se na teškim političkim temama i to će biti povod za nove sukobe koje ćemo imati ovdje”, navodi Đokić.

I dok naši sagovornici ističu da migranti ne mogu da ostanu u BiH, jer bi to otvorilo brojne probleme, iz Evropske unije sve su glasniji zahtjevi za snažniju zaštitu spoljne granice šengena.

Istovremeno, na internetu su sve brojniji snimci, na kojima su detaljno opisane mogućnosti kretanja navedenom “Džamijskom rutom”. Sve to govori u prilog tezi da nas eskalacija migrantske krize tek očekuje.

RTRS