Ekološka manifestacija “Dani na Sani”, u kojoj učestvuju opštine u slivu rijeke Sane, bit će održana 5. i 6. juna, a domaćin je Prijedor, najavljeno je iz Turističke organizacije opštine Novi Grad.

Direktor Turističke organizacije Novi Grad Momir Kovačević rekao je Srni da će u utorak, 5. juna, na izvoru rijeke Sane u Mrkonjić-Gradu u ekološku štafetu “Akva Sana” biti zahvaćena izvorska voda koja će prvog dana proći kroz Ribnik, Ključ, Sanski Most i Oštru Luku i stići do Prijedora.

– Centralna manifestacija bit će održana u Prijedoru, a završna u Novom Gradu – naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u srijedu, 6. juna, završna manifestacija bit će održana na gradskoj plaži Ada, na ušću Sane u Unu u Novom Gradu, gdje će biti priređen prigodan program.

– Voda iz ekološke štafete bit će izlivena na ušću Sane u Unu, a učenicima osnovnih škola bit će uručene nagrade za najbolje likovne i literarne radove, ukupno 21 nagrada – dodao je Kovačević.

Pod motom “Sana jednako čista na izvoru i ušću”, održava se od 2000. godine, kada je pokrenuta na inicijativu Misije OEBS-a u BiH, s ciljem povezivanja opština u slivu Sane.

Opštine učesnice manifestacije potpisale su 2001. godine deklaraciju kojom se obavezuju da će zaštititi tok rijeke Sane u dužini od 144 kilometra.

Avaz