Vjeronauku je zavolio od malih nogu, ali i loptu. Dženan Krajišnik je imam fočanski i fudbaler Sutjeske. Ranije je igrao u Čeliku iz rodne Zenice i u Žepču i Zvijezdi, dok su bili premijerligaši.

Dolaskom na službu u Foču, vjernici mu nisu dali da okači kopačke o klin, pa je na njihov nagovor obukao dres Sutjeske u kojoj je, kaže, odlično prihvaćen. Priča da saigrači, ali i kolege imami sa simpatijama gledaju na ovaj nesvakidašnji spoj zanimanja.

“Zaista bilo je i njima onda neobično otkud fudbaler sportista među imamima. Na jednu pozitivnu reakciju sam naišao”, istakao je Dženan Krajišnik, imam fočanski.

I vjera i sport uče strpljenju i zajedništvu, priča Krajišnik. Život po vjerskim načelima zahtjeva mnogo truda, odricanja i posebno strpljenja, baš kao što i u sportu ništa ne biva preko noći. Takođe, ističe efendija, timski duh u fudbalu, bez kojeg je uspjeh nezamisliv, isto je ono zajedništvo na kojem insistira vjera.

“Upravo je zajednica ta gdje mi jedni druge nadopunjavamo, gdje te praznine ili greške kada neko od nas uradi neko drugi popuni i ispravi”, naglasio je Krajišnik.

A greške su neminovne, kako u životnoj, tako i fudbalskoj utakmici. Na sportskom terenu je, ističe Krajišnik, važno biti hrabar i preuzeti odgovornost, ali i biti samokritičan, priznati svoje greške i učiti iz njih da se ne bi ponavljale, jer se samo tako u fudbalu može napredovati.

“Tako je i u životu. Sve te greške koje činimo, svaki vjernik mora da iz njih izvlači pouku, ne smije da posustaje da klone duhom”, naglašava Krajišnik.

Prelijep je, priča, osjećaj obući fudbalski dres i istrčati na teren. Ipak, imamska odjeća je posebna i ne bi je mijenjao ni za jednu drugu.

“Ovo je jedan poseban poziv gdje smo mi kao imami, uopšteno vjerski službenici, smo na neki način na usluzi narodu”, istakao je Krajišnik.

Vjera i fudbal su ga naučili da je put do životnog uspjeha dugotrajan rad na sebi. Dok igra fudbal i predano vrši imamsku službu, polako privodi kraju studije na dva islamska fakulteta – u Zenici i Sarajevu. Kaže, kada se nešto voli i ima čvrsta volja, sve se može stići. Naravno, uz podršku i razumijevanje ljudi iz kluba i kolega iz Islamske zajednice.

ATV