Ni jubilarna 75. godišnjica čuvene Bitke na Sutjesci neće izmiriti partizane iz BiH, koji su se zajedno borili protiv Hitlera, a danas su na različitim stranama fronta.

Sutra će tako u Dolini heroja na Tjentištu okupiti veterani iz Saveza udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata (SUBNOR) Republike Srpske, i njihovi gosti, partizanski veterani iz Srbije i Crne Gore.

Foto: Screenshot N1

Sedam dana kasnije godišnjicu iste bitke će na istom mjestu obillježiti članovi Saveza antifašista i boraca Narodno oslobodilačke borbe (SABNOR) BiH, sa sjedištem u Sarajevu. Njima u goste dolaze drugovi iz Slovenije, Hrvatske, i opet – Crne Gore. Reklo bi se da će Crnogorci, iz pristojnosti, doći na Tjentište dva puta, da se nikom ne zamjere, ali to nije baš sasvim tačno.

Jer, i u Crnoj Gori su partizani  podijeljeni i imaju dva SUBNOR-a. Oni bliski vlasti i Milu Đukanoviću, doći će 17. juna na godišnjicu koju organizuju Sarajlije, a partizani koji sebe smatraju Srbima iz Crne Gore, a bliski su crnogorskoj opoziciji, sutra će se u Dolini heroja družiti sa drugovima iz Republike Srpske.

Rukovodioci SUBNOR RS već godinama ponavljaju da “ne mogu sa onima iz Federacije, jer oni o njima pričaju svašta”. Iz SABNOR BiH u Sarajevu, opet, ponavljaju da su “drugovima iz RS njihova vrata otvorena”. I jedni i drugi horski poručuju da je podjela “skandal i sramota za antifašizam”, ali ne objašnjavaju zašto su u svađi.

Organizator sutrašnjeg okupljanja na Tjentištu je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova pri Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Resorni ministar Milenko Savanović tvrdi da je pokušao izmiriti partizane.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Sve smo činili da prevaziđemo te podjele, ali ne vrijedi. Za sve je kriva politika – kaže Savanović. Savanović je visoki funcioner Socijalističke partije RS, koja je već 12 godina na vlasti u RS, kao kaolicioni partner  SNSD – kaže Savanović.

Savanovićev pomoćnik Duško Milunović, takođe funkcioner socijalista, tvrdi da je korjen podjela u Sarajevu.

– Oni iz SABNOR-a Federacije se predstavljaju kao krovna organizacija, iako je u partizanima bilo najviše Srba – kaže Milinović.

I Ibrahim Čomić, jedan od lider SABNOR BiH, slaže se da je “za sve kriva politika”, ali ona iz Banjaluke.

-Do 2000. godine mi smo zajedno obilježavali godišnjice velikih bitaka, ali otkako je u RS organizaciju preuzeo taj Odbor pri Vladi RS, moji drugovi Rade Džajić, predsjednik SUBNOR Banjaluke, i Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR RS, su zaćutali i udaljili se od nas. Mi njih zovemo na događaje koje organizujemo, oni nas ne zovu. Ali, ne mogu oni tu ništa, ne pita se njih – kaže Čomić.

Foto: Srna

Tvrdi da su podjele, koje su očigledno politički motivisane, pokušali prevazići preko političara na najvišem nivou.

– Sa drugovima iz SUBNOR u Kragujevcu godinama odlično sarađujemo. Kad su oni išli na prijem kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, mi smo ih zamolili, da oni zamole Vučića da izvrši uticaj na predsjednika RS Milorada Dodika, da prevaziđemo podjele. Vučić im je rekao da on tu ne može ništa – kaže Čomić.

Na optužbe iz RS da se “predstavljaju kao krovna organizacija”, Čomić odgovara da je SABNOR BiH “registrovan na nivou države” i da je članica Međunarodne federacije antifašista.

-Dok se nismo registrovali na nivou BiH nismo mogli biti članica Međunarodn federacije i naše su interese tamo zastupali Crnogorci – tvrdi Čomić, ali priznaje da u SABNOR-u BiH nema članova iz RS.

Srpskainfo