Lako je pretpostaviti da se deca rađaju sa visokim koeficijentom inteligencije

Istraživanja su pokazala da je inteligencija 50 odsto urođena, 50 odsto je rad i trud da se ona razvije što znači da uticaj roditelja ima veliki značaj na to koliko će deca biti inteligentna.

To ne znači da decu trebate da bombardujete zadacima iz manematike i časovima stranih jezika još dok su u pelenama. Pre svega fokusirajte se na razvoj njihovog uma i intelekta pre nego ona pokažu svoje talente. Inteligencija kod dece može da se neguje i razvija, a uz pomoć ovih 10 trikova sada je to još lakše.

Pričajte deci od prvog dana Foto: Profimedia/Alamy

Pričajte im od samog rođenja

Čak i kada ne razumeju nijednu reč koju im izgovorite, pričajte vašem detetu jer je to ključ da se njihove moždane vijuge pokrenu. Vremenom će deca naučiti da razlikuju reči, a postavljanjem otvorenih pitanja nateraćete ih da razmišljaju.

Otkrijte im knjige još dok su mali

Čitanje stimuliše mozak, gradi znanje o svetu i dobra je osnova za buduće učenje matematike i nauke. Neka knjige budu deci uvek lako dostupne i usadite deci lepu naviku da čitaju jer će tako da obogaćuju svoj rečnik.

Učite decu da razmišljaju i rešavaju probleme

Ne rešavajte probleme vašoj deci. Umesto toga ohrabrite ih da se sami fokusiraju na probleme i razvijaju kreativno mišljenje kroz rešavanje problema.

Hvalite trud i rezultat, ne samu akciju

Ohrabrite dete da samo rešava svoje probleme Foto: Pixabay.com

Učite decu da ne mogu da budu uvek najbolja u svemu i da su neuspesi sasvim prirodni i normalni. Tako ćete odgajati motivisanu decu, koja neće da odustaju kada se susretnu sa prvom poteškoćom.

Postavite pred njih određena očekivanja i menjajte ih s vremena na vreme

Ne odgajajte vojnike koji apsolutno moraju sve i to najbolje da rade. Postavljajte im određene zadatke koje moraju da ostvare i svaki put ih menjajte.

Inspirišite ih da vežbaju

Ne samo da će ih to učiniti zdravijima i jačima, već će povećati i cirkulaciju krvi u mozgu.

Iskoristite svaki momenat za učenje

Kada se nađete u radnji naterajte ih da prebroje limune koje ste kupili i tako ih podstičite da uče.

Inspirišite ih da budu radoznala i da istražuju

pomozite detetu da otkrije svoje talente Foto: Profimedia.com

Deca su po prirodi radoznala, ali se to smanjuje s godinama ukoliko ne negujete njihovu radoznalost. Postavljajte im pitanja i započinjite razgovor, planirajte izlete do muzeja, na sportske događaje i u bioskop.

Učite dete da razmišlja kao odraslo

Deca će početi da razmišljaju na višem nivou samo ako ih podstičete i inspirišete da tako razmišljaju. Ali ne očekujte da odmah razmišljaju kao genijalci. Dajte im vremena.

Budite proaktivni

Ne čekajte na nove aktivnosti za učenje kako biste ih predstavili vašoj deci. Potražite neke aktivnosti van škole kako biste vežbali njihove mozgove i jačali ih.

(Telegraf.rs/popsugar.com)